brusszel


Így működik az internetes cenzúra

Figyelő Online
2015.04.24  12:48   
mail
nyomtatás
A Foreign Policy újságírója azt kutatta, hogy milyen sorsra jutnak az egyes bejegyzések Kínában az interneten. Vajon mitől függ, hogy cenzúráznak-e egy posztot?
Miket gondol át egy átlagos kínai internethasználó, mielőtt megnyomja a „Publish" gombot? Számos szakértő és az egyszerű netezők éveken keresztül elemezték, hogy mik az internetezés szabályai Kínában. A korlátozások száma folyamatosan növekszik, az egyik leghírhedtebb szabály értelmében bíróság elé kerülhet az, aki egy „veszélyesnek" minősített bejegyzését ír, és ezt több, mint ötszázan megosztják. Hivatalosan a kínai kormány így próbálja megakadályozni a pletykák terjedését. Azonban nem derül ki egyértelműen a szabályokból, hogy mit szabad és mit nem szabad publikálni.

Alaposabb megfigyelés után azonban ki lehet találni azokat az írott - és sok esetben íratlan - szabályokat, amelyek a kínai internezetést alakítják. A kínai lakosok alaposan átgondolják, hogy mi történik, miután posztoltak valamit. Legtöbbször ezek a kérdések merülnek fel bennük: vajon ki láthatja majd a posztot? Ellenkezik a kormány nézeteivel? Vajon származhat belőle később gond? A válaszok segítenek eldönteni, hogy a posztot kitegye-e a szerző vagy sem. Általában a bejegyzések 84-87 százaléka gond nélkül megjelenhet az interneten, azonban a többi posztot cenzúrázzák. Ezen kívül letörlik vagy felfüggesztik a felhasználó profilját, sőt, előállíthatják és el is ítélhetik a szerzőt.

Lényegében ezeket lehet elmondani a kínai internetes cenzúráról:

• Nem feltétlenül előnyös népszerűnek lenni a kínai interneten. A közösségi média legismertebb szereplőit, a legtöbbet kommentelőket gyakran ellenőrzik, cenzúrázzák és meg is büntetik. Emiatt alaposan át kell gondolniuk, hogy mit osztanak meg egy mindenki számára nyílt platformon.

• Azokat a posztokat, amelyek nem kritizálják a kormányt, de nyílt fellépésre ösztönöznek egy társadalmi problémával kapcsolatban, gyakran cenzúrázzák. Például márciusban a hatóságok megszüntették a párbeszédet az Under the Dome című környezetszennyezésről szóló dokumentumfilmről, amelyet eredetileg a kormány is támogatott. Azokat a posztokat is letörlik, amelyek arra buzdítják az embereket, hogy az utcára vonuljanak.

• Nem cenzúrázzák azonnal a kormányt kritizáló posztokat. Ha egy jelentéktelen felhasználó panaszkodik a kormányról, az még nem vezet a politikai bukáshoz a hatóságok szerint.

• Érdekesség, hogy a kínai kormány támogatja azt, hogy az állampolgárok feljelentsék a korrupt párttagokat. Ezt azonban nem tehetik meg nyilvánosan: egy külön weboldalt hoztak létre, ahol közvetlenül a hatóságoknak írhatnak.

Összességében megállapítható, hogy a posztok többségét nem törlik ki. Azonban a kínaiak öncenzúrát alkalmaznak, főleg politikai kérdésekben. Emiatt kevésbé valószínű, hogy a kínai internetes világban heves viták robbanjanak ki, amely gyorsan elterjednek és a kormány helyzetét fenyegetik. A kínaiak főként a szórakozásra használják az internetet, nem pedig egy olyan platformként, ahol az országuk jövőjét befolyásoló problémákról vitatkozhatnak.



mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200