brusszel


Kína harca a nyugati értékek ellen

Figyelő Online - Tivorán Réka
2015.04.25  15:31   
mail
nyomtatás
A kínai kormány fokozódó szigorral reagál, azonban a harca a liberalizmus és a „nyugati értékek" ellen aláássa a korrupció felszámolásáért tett erőfeszítéseiket, az innovatív, vállalkozó szellemű gondolkodást és a külvilággal való kapcsolatokat. A rezsim retrográd politikája súlyos következményekkel fog járni a kínai gazdasági fejlődés jövőjére nézve - olvasható a Project Syndicate-en Minxin Pei professzor cikkében.
Szigorították az internet cenzúrázását, amivel népszerű oldalakat, mint a Google, a Facebook és a New York Times csaknem elérhetetlenné tettek. Elismert emberi jogi ügyvédeket börtönöztek be: egyikük Pu Zhiqiang, aki a szólásszabadság mellett állt ki, már több mint 6 hónapja rács mögött ül, koholt per miatt.

Eközben a Kínai Kommunista Párton belül is hozzáfogtak a rendteremtéshez. Múlt júniusban Zhang Yingwei, a párt fegyelmi nyomozó irodájának feje kijelentette, hogy a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS), amely a legnagyobb presztízzsel rendelkező állami agytröszt, „illegális társszervezkedést folyatott politikailag érzékeny időszakban", és „idegen erőkkel itatódott át".

A tudományos körök az ellenségkeresés célpontjává váltak a rezsim szemében, számos professzort elbocsátottak, mert „lázító" eszmékkel - mint például az alkotmányosság - kerültek kapcsolatba. Egy hivatalos újság riporterei hallgatóknak álcázták magukat, hogy rajtakapják a professzorokat, amint a rezsimet kritizálják.

Az oktatásügyi miniszter, Yuan Guiren egyik friss bejelentése, hogy soha nem fog beengedni a kínai osztálytermekbe olyan tankönyveket, amik „nyugati értékeket közvetítenek", vagy „támadják a Párt vezetőségét és bemocskolják a szocializmust". A szólásszabadság és a nyugati értékek támadása rávilágít Xi Jinping elnök küzdelmére, hogy a kielégítetlen szükségletek és bizalomhiány által meggyengített egypártrendszert átalakítsa egy rendezett, ideológiailag egységes rezsimmé, amely képes piaci alapú reformokat végrehajtani és saját hosszú távú fennállását biztosítani. Próbálhatják, de lehetetlen kiirtani a korrupciót egy egypártrendszerben szólásszabadság, erős civil társadalom és a törvények betartatása nélkül. És pont ezek azok a bizonyos „nyugati értékek", amik ellen a párt erőteljesen fellép.

Drágán fognak fizetni ezért a hibáért - jósolja Minxin Pei. Érvei között előszeretettel támaszkodik a Yuan-féle tankönyv várható hatására: Hogyan várható el attól a 28 millió kínai tanulótól, akik színvonal alatti tananyagot fognak elsajátítani, hogy versenyképesek legyenek a globális gazdaságban?!

A jelenlegi trend a tanárokat is kedvezőtlenebb helyzetbe hozza: egyre kevesebb lehetőségük van nyugati csereprogramokban részt venni, külföldi konferenciákra menni, nyugati folyóiratokban publikálni, Kínán kívül tanítani vagy kutatni, ami szakmai fejlődésüket és karrierjüket jelentősen visszaveti.

Az eredmény: a legjobb képességűek fogják tömegesen elhagyni az országot. 2013-ban eddig nem tapasztalt számban tanultak külföldön (413.900 fő, az egyetemisták 6 százaléka), ez a szám várhatóan nőni fog. 90 százalékuk Nyugaton és Japánban tanul. Érdekes, hogy a pártvezetés mintha nem aggódna azon, hogy gyermekeik „agymosást" kapnak Nyugaton, mivel már nyilvánvaló, hogy egyre kevésbé kívánják őket helyben képeztetni, inkább küldik őket az Ivy League, vagy az Oxbridge egyetemek valamelyikére. És Yuan politikájával a kínai egyetemek egyre hasonlatosabbak lesznek észak-koreai társaikhoz, mint a világszínvonalú nyugati intézményekhez.

Így Xi elnök álma a nemzeti nagyságról és jólétről át fog változni a gyorsuló hanyatlás rémálmává. Kína el fogja veszíteni a nyugati értékek elleni harcot.
Project Syndicate
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.