brusszel


Hatalmasat nőtt az Apple

Figyelő Online
2015.04.28  10:48   
mail
nyomtatás
Az Apple a márciusban zárt második pénzügyi negyedévében 27 százalékkal, 58 milliárd dollárra növelte értékesítési árbevételét, nyeresége pedig egyharmadával, 13,6 milliárd dollárra emelkedett.
A második negyedévben az Apple 61 millió iPhone készüléket értékesített, 40 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az iPad-eladások éves összevetésben 23 százalékkal, 12,6 millióra csökkentek a második negyedévben.

A Mac számítógép eladások viszont a gyenge személyi számítógép piaci trenddel szemben is tíz százalékkal, 4,56 millióra emelkedtek. A Mac számítógépek ismét több bevételt termelnek az Apple számára, mint az iPad táblagépek.

A teljes negyedéves bevétel kétharmadát, 40,3 milliárd dollárt az iPhone értékesítések adták. Az iPhone készülékek átlagos ára éves összevetésben 62 dollárral, 658 dollárra emelkedett a második negyedévben. Az iPhone értékesítési sikere az Apple bevételarányos bruttó jövedelmezőségét 1,5 százalékponttal, 31,5 százalékra emelte a második negyedévben.

Kína 16,8 milliárd dollárral az Apple negyedéves forgalmának közel 29 százalékát adta. Kínában 71 százalékkal növelte eladásait az Apple. A második negyedévben Kína elhódította Európától az Apple második legnagyobb piacának a rangját.

Ellentétben más amerikai vállalatokkal, az Apple a devizaárfolyamok számára kedvezőtlen alakulása ellenére is növelni tudta eladásait Európában: forgalma 12 százalékkal, 12,2 milliárd dollárra emelkedett.

Az Apple már korábban közölte, hogy az Apple Watch eladási adatai a második negyedéves beszámolóban még nem fognak szerepelni. Luca Maestri pénzügyi igazgató azonban a Financial Times lapnak adott interjúban azt mondta, hogy az eladások az iPad 2010-es első napi 300 ezres forgalmához képest "nagyon jól haladnak".

Az Apple 193,5 milliárd dollár készpénz felett rendelkezik. Ehhez a második negyedév 15,5 milliárd dollárral járult hozzá.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.