brusszel


Adóapály a sertésszektorban

ÁFACSATA A BAROMFIUDVARON
Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2015.05.04  14:00   frissítve: 2015.04.29 16:01
mail
nyomtatás
Még csak beszélnek a sertéstőkehús áfajának jövőre tervezett 5 százalékra csökkentéséről, de máris egymásnak ugrasztotta vele a kormány a sertés- és a baromfiszektort, és csak idő kérdése, hogy a tejesek-, zöldségesek mikor csatlakoznak. Részletek a Figyelőben.
Rogán Antal Fidesz frakcióvezető - kan helyett - bakot lőtt az RTL Híradóban azzal, hogy a kormány azzért kezdi a disznóhússal az áfacsökkentést, mert abból vásárolnak a legtöbbet az emberek. Valójában baromfiból veszünk többet, évente 32 kilót, sertéshúsból „csak" 28 kilót, de a bakival Rogán csak olajat öntött a már amúgy is nagy lánggal égő tűzre. A Baromfi Termék Tanács (BTT) azonnal ellentámadásba lendült - a húspiacon régóta sürgetett - gazdaságfehérítő intézkedéssel megvalósuló diszkrimináció miatt. A sertéshús áfajának 2016 januárjától 5 százalékra csökkentésével ugyanis 22 százalékos hátrányba kerül a szárnyas szektor, mert ott az adókulcs ét 27 százalék marad. Ennek a versenyhátránynak pedig az iparági prognózisok szerint véres következményei lesznek a baromfipiacon, mert a disznó- és csirkehús egymást helyettesítő termékkör. Jószerivel az áron múlik, hogy a háziasszony sertéslapockát esetleg rövidkarajt vagy éppen mellfilét, illetve csirkecombot rak a kosárba.


A durva áfa- és így árkülönbség hatására jövőre borítékolhatóan megugrik a disznóhús- és zuhan majd a szárnyas-fogyasztás, ami padlóra küldheti a hazai hústermelés 53 százalékát adó szárnyas sikerágazatot, munkahelyeket sodor veszélybe a 60 ezer főt foglalkoztató iparágban. Más becslések szerint akár 10 000 ember is utcára kerülhet.

Részletek a Figyelőben.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: ÁFAbaromfiadó

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.