brusszel


Feloldhatják az ukrán és grúz vízumkényszert

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.05.01  10:10   
mail
nyomtatás
A lengyel és a román külügyminiszter bejelentette, hogy a közelgő Keleti Partnerség csúcstalálkozón együtt lépnek fel az ukrán és a grúz állampolgárok vízum-követelményeinek enyhítéséért.
A lengyel elnök, Bronisław Komorowski az elmúlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a Keleti Partnerség májusi fórumán szót emel az ukrán és a grúz állampolgárok vízum-mentes beutazásának engedélyezése érdekében. Ez a lehetőség módot adna a két ország polgárainak, hogy rövid tartózkodásra, mint amilyenek a turistautak, szabadon utazhassanak Európába.

A csúcstalálkozóra Rigában kerül sor. Az EU tagállamokon kívül hat ország képviselteti magát, Örményország, Azerbajdzsán, Belorusszia, Grúzia, a Moldovai Köztársaság és Ukrajna.

A lengyel külügyminiszter, Grzegorz Schetyna a hírrel kapcsolatban elmondta, hogy „ezeknek az országoknak ez lenne az első lépés az EU tagság irányába. Úgy tűnik, hogy a rigai csúcstalálkozó eleget tesz ezeknek a várakozásoknak és Európa e tekintetben bizonyságot tehet jó szándékáról."

Schetyna román kollégája, Bogdan Aurescu egyidejűleg arra emlékeztetett, hogy a Keleti Partnerség keretében tett erőfeszítéseknek köszönhetően Moldova állampolgárai tavaly már lehetőséget kaptak az EU-ba történő vízummentes beutazásra. Ez a döntés azt jelenti, hogy azok a moldovaiak, akik rendelkeznek biometrikus útlevéllel, rövid idejű tartózkodásra vízummentesen utazhatnak az EU-ba.

"Egy év telt el a moldűv állampolgárok vízum-kötelezettségének megszüntetése óta. Jelenleg már 500,000 moldáv lakosnak van biometrikus útlevele és utazhat az EU országaiba. Ez nagyon hasznos a moldáv polgárok számára, akik szabadon mozoghatnak, de jó azért is, mert az országot közelebb hozza az EU-hoz" - mondta a román külügyminiszter, Aurescu.
Kapcsolódó cikkek
The News
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.