brusszel


Obama: a rendőrségnek kell kivívnia a bizalmat

Figyelő Online
2015.05.01  09:51   
mail
nyomtatás
A baltimore-i zavargások azt mutatják, hogy a rendőrségnek meg kell erősítenie az iránta való bizalmat a fekete közösségekben - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok-szerte több rádió által sugárzott The Steve Harvey Morning Showban.
Az elnök együttérzését fejezte ki a zavargásokban megsérült rendőröknek. Megismételte, hogy az effajta erőszakra nincs mentség és kijelentette, hogy a baltimore-i rendőrség "kellő önmegtartóztatást" tanúsított.

Ugyanakkor felszólította a rendőrparancsnokságokat, hogy vonják felelősségre a testületnél szolgálókat, ha azok jogsértést követnek el. Barack Obama elmondta, hogy Loretta Lynch új igazságügyi miniszter kapcsolatba lépett amerikai városok polgármestereivel és közölte velük, milyen források állnak rendelkezésre a rendőrök átképzésére és testkamerával való felszerelésére.

Az elnök rámutatott, hogy a rendőrök átképzése önmagában nem elegendő az olyan társadalmi kérdések kezelése nélkül, mint az oktatásügy, a kábítószer-fogyasztás és a foglakoztatás.

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns szerdán a New York-i Columbia Egyetemen azt sürgette, hogy a rendőrök viseljenek testkamerát, valamint a büntető igazságszolgáltatás olyan reformja mellett foglalt állást, amely mérsékelné a feketék körében rendkívül nagyarányú szabadságvesztést.

"Valami baj van akkor, amikor a fekete férfiak egyharmadának azzal a kilátással kell szembesülnie, hogy élete folyamán börtönbe fog kerülni" - mondta.

Baltimore-ban a rendkívüli állapot hétfői és a kijárási tilalom kedd éjszakai bevezetése után szerdán viszonylagos nyugalom volt. A rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a tilalom bevezetése óta harmincöt embert vettek őrizetbe, kétszázzal kevesebbet, mint egy nappal korábban.

Larry Hogan marylandi kormányzó köszönetet mondott az egyházi vezetőknek azért, hogy segítettek mederben tartani az indulatokat. Hogan fordulópontnak nevezte a kijárási tilalom első éjszakájának nyugalmát, de arra figyelmeztetett, hogy "még nincs vége", mert a városban még mindig nagy a feszültség.

Az utcákon a Nemzeti Gárda és a rendőrség járőrözik, de az iskolákban újrakezdődött a tanítás. A nap folyamán zárt kapuk mögött játsszák le a baltimore-i Orioles és a chicagói White Sox közötti profi baseballmérkőzést. A Baltimore-i Szimfonikus Zenekar viszont több száz ember előtt ingyenes szabadtéri koncertet rögtönzött.

Lövöldözés volt szerdára virradóra Fergusonban, ahol tavaly, miként hétfőn Baltimore-ban is, zavargások voltak egy fekete fiatalember halála miatt. Két ember két különböző incidensben megsérült. Tüntetők rendőröket dobáltak meg és több helyen gyújtogatás történt.

Baltimore-ban fosztogatással és gyújtogatással súlyosbított erőszakos tüntetések robbantak ki hétfőn, miután eltemettek egy afroamerikai fiatalembert, Freddie Grayt, aki belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe. A hivatalos halottkémi jelentést pénteken hozzák majd nyilvánosságra.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.