brusszel


Illatos útról Dorogra: ott is bűzlik majd?

Figyelő Online - Halaska Gábor
2015.05.05  11:53   frissítve: 2015.05.06 12:50
mail
nyomtatás
Lapunk értesülései szerint az Illatos út után Dorogon okozhat rövidesen jelentős problémát az egykori Budapesti Vegyi Művek (BVM) veszélyes hulladéka.
Értesüléseink szerint az Illatos út után (Itt valami régóta bűzlik! - Figyelő 2015/18-ik szám) Dorogon okozhat rövidesen jelentős problémát az egykori Budapesti Vegyi Művek (BVM) veszélyes hulladéka. Lázár János a múlt héten bejelentette: valószínűleg Dorogra viszik ártalmatlanítani az anyagokat.

Tarnai Richárd, Pest Megyei Kormánymegbízott meg is erősítette pár napja: a legsúlyosabb gondot jelentő, megsérült, szivárgó 991 darab hordót már május végéig elszállíthatják az egyik legnagyobb veszélyeshulladék égetőbe, a dorogiba. (Az égetőt a Sarpi Dorog Környezetvédelmi Kft. üzemelteti, amelynek az ismert multi, a Veolia a tulajdonosa 1995 óta, létszámuk 72 fő, 2013-as árbevételük 2,93 milliárd forint, adó előtti eredményük pedig 734 millió forint volt. Tavalyelőtt 250 millió forintot fordítottak környezetvédelmi kiadásokra és honlapukon folyamatos légszennyezési adataikat is közlik.)

Pest Megyei Kormányhivatal (PMK) sajtóosztályán kérdésünkre megerősítették: május 31-ig szállítják el az Illatos úti telephelyről azt a 991 hordót, melyek tartalmát a szakemberek a legveszélyesebbnek ítéltek meg. Ez az ott található hulladék körülbelül 10 százaléka, melyet a dorogi hulladékégetőben fognak megsemmisíteni. A teljes hulladék mennyiség elszállítása és ártalmatlanítása ennél több időt vesz igénybe, az elszállításra és megsemmisítésére közbeszerzési eljárást írnak ki - tették hozzá. Nem eldöntött viszont, hogy Dorogra kerül-e a teljes mennyiség, mert a PMK-tól e kérdésre a következő választ kaptuk: „Az, hogy melyik, illetve hány hulladékégető vesz részt majd ebben a munkában, a közbeszerzési eljárás sikeres lezárását követően határozható meg. Az összes hulladék elszállítása várhatóan 6-9 hónapon belül fog befejeződni."

A helyi lakosok tudják ugyan, hogy az ottani égetőmű mivel foglalkozik, a hatalmas mennyiség és a - túl - sokféle mérgező hulladék(például foszforoxiklorid, benzo-trifluorid, izopropanol, DNBS, diklórbenzol, 3-aminobenzotrifluorid, 4-aminobenzotrifluorid, növényvédő szer, és hasonlók) miatt azonban gyanakodva, aggódva figyelik a híreket. A legfontosabb helyi, zöld civil szervezet, a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület alelnöke, Mohos Nádor Tamás leginkább attól tart, hogy szervezetlenül Dorogra terhelik az összes illatos úti anyagot. Igaz, pontos információi még nincsenek, mert az egyeztetések csak most zajlanak. A lapunknak nyilatkozó környezetvédelmi aktivista ugyanakkor felveti, hogy a több mint negyven magyarországi létesítmény közt szét kellene osztani ezt a hatalmas mennyiséget, például a hasonló győri égetőbe is juthatna a vegyi szemétből. A kormánybiztos szerint 6-9 hónap lesz, mire befejeződik a hulladék elszállítása.


A május 31-ig a dorogi égetőműbe kerülő, említett 991 hordó viszont legfeljebb háromszáz tonna vegyi anyagot jelent. Ez - első körben - még nem okozhat nagy gondot, hiszen ellenőrzött korszerű dorogi létesítmény kapacitása évi 35 ezer tonna. Ugyanakkor értesüléseink szerint az már nagy problémát jelenthet, ha az összes hordót egyszerre, vagy rövid idő alatt oda (vagy máshová, de egyetlen helyre) vinnék, mert a becslések szerint tízezer hordónyi, azaz háromezer tonna, ártalmatlanításra váró veszélyes anyag lehet az illatos úton. Eközben például a dorogi kapacitások vélhetően jórészt le vannak kötve. A dorogi égető tehát hosszabb távra ütemezve vállalhatja csak a feladatot.


Helyben attól tartanak, hogy a sokszor tetten érhető már megszokott, kapkodó állami döntéshozatallal az illatos úti problémát nem oldják meg végleg, hanem egyszerűen Dorogra telepítik, ahol szintén kihívásokat okoz majd az elképesztő mennyiségű veszélyes hulladék ártalmatlanítása. Megkerestük az égetőmű vezetőjét, aki az illetékes hatósághoz irányított bennünket. Dorog polgármesterét is próbáltuk utolérni a politikailag is kényes ügyben, de csak ígéretet kaptunk a visszahívásra, a telefon eddig nem csörgött. Ugyanakkor a szerdai kormányülésen ismét téma lesz az illatos úti szennyezés, amelynek felszámolására közbeszerzési eljárást írnak ki. A témára tehát visszatérünk.

 


Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.