brusszel


Milyen érzés először szavazni a diktatúra után?

Figyelő Online
2015.05.06  11:55   
mail
nyomtatás
Csaknem 700 észak-koreai menekült él az Egyesült Királyságban, akik egy része szavazhat a jövő heti választásokon. Vajon milyen érzés szavazni egy demokráciában? Kit támogatnak a bevándorlók? - ezzel foglalkozott a Guardian.
Jövő héten több millió ember először szavaz Nagy-Britanniában, azonban egyikőjüknek sem olyan különleges a története, mint a 72 éves Park Seong Cheo-nak és sorstársainak. Park Észak-Koreából menekült el évekkel ezelőtt, s két hónapja brit állampolgár. „A szavazás annyira szokatlan számomra" - nyilatkozott. Izgatottan készül a választás napjára, azonban a nyelvi nehézségek miatt a dél-koreai televízióban követi a kampány eseményeit.

A 46 éves Manchesterben élő Jihyun Park is most fog elsőnek szavazni. Ő 2008-ban érkezett az országban egy keresztény szervezet segítségével. A szökéséről filmet forgattak Under a Different Sky címmel. Jihyun kétszer próbálta meg elhagyni Észak-Koreát: elsőnek elfogták és munkatáborba küldték, de a második szökése sikeres volt.

A nő megnézi a televíziós vitákat, leginkább azokra a hírekre figyel oda, amelyek személyesen is érintik. Ilyen például a menekültügy és az egyetemi tandíj, ugyanis a legidősebb fia jövőre szeretne egyetemre menni.

Az észak-koreai menekültekkel foglalkozó szervezet, a European Alliance for Human Rights in North Korea szakértői szerint 2013-ban 686 észak-koreai menekült volt az Egyesült Királyságban. Ez az Európában élő nagyjából 1200 menekült több, mint fele. Hivatalosan Észak-Koreában is vannak választások, ezek azonban nem demokratikusak. A szavazókat a párt képviselői figyelik, emiatt csak azt mondhatják, hogy támogatják a pártot. „A választás arra figyelmeztetett, hogy mindig ellenőriznek. Amikor emberek bementek a szavazóhelyiségbe, végig szemmel tartották őket, hogy a párt képviselőire szavaznak-e" - mesélte Park az észak-koreai szavazásról. Az Egyesült Királyságban azonban ráeszmélt, hogy vannak jogai és gyakorolhatja is ezeket.

Parkot és Jihyunt is a menekültekről és a bevándorlókról szóló viták foglalkoztatják a legjobban. Jihyunk egyetért a liberális demokratákkal abban, hogy a menekülteknek dolgozniuk kellene, ő jelenleg egy emberi jogi szervezetnél dolgozik. A Ukip kijelentései azonban felidegesítették. Park még nem tudja, kire fog szavazni, egy valamiben azonban biztos: „Olyat fogok választani, aki a diszkrimináció megszüntetésére törekszik." Parkot már többször is érte hátrányos megkülönböztetés. A legutóbbi eset a lakásához kötődik: a férfi lakásában többször leesett a tűzjelző és csőtörés is volt. Hiába hívta fel többször a házfelügyelőt, sosem érkezett meg. Amikor azonban a szomszédjának egy kis gondja akadt, azonnal megjelent.

Azonban van olyan menekül, aki az Egyesült Királyságban sem szavazhat. Jiyoung Kang menekültként él az Egyesül Királyságban 2009 óta. Jelenleg még nem szavazhat, mivel nem brit állampolgár, azonban figyelemmel követi az eseményeket. Sokszor nézi a televízióban a választással kapcsolatos adásokat és a koreai közösségben is beszélnek erről. Nagyon örül annak, hogy az Egyesült Királyságban élhet, mivel ott „garantált a demokrácia" és az pártoknak van elképzelésük a jövőről.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200