brusszel


Egyre durvább a helyzet Kelet-Ukrajnában

Figyelő Online
2015.05.06  15:40   
mail
nyomtatás
Egyre több ukrán katona veszti életét szerdai ukrán sajtójelentések szerint a kelet-ukrajnai harcok övezetében, az elmúlt 24 órában legalább öten haltak meg. Nő a veszélye annak, hogy a szakadárok nagyszabású offenzívákat hajtanak végre a közeljövőben.
Az lb.ua ukrán hírportál meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Donyeck közelében lévő Avgyijivka településnél a 95-ös dandár első zászlóaljának katonái aknára hajtottak, négyen veszítették életüket. A híradás szerint két további katona halt meg, és négy szenvedett sérüléseket a szintén Donyecktől északra lévő térségben található Horlivka településnél, amikor oroszbarát szakadárok lesből rátámadtak páncélozott szállító járművükre.

Andrij Liszenko katonai szóvivő szerdai kijevi sajtótájékoztatóján öt elesett katonáról számolt be. Megerősítette, hogy közülük négyen aknarobbanás következtében vesztették életüket. Adatai alapján az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 12 tagja sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

A TSZN ukrán televízió kiemelte, hogy a tavasz beköszöntével kizöldültek a növények, amelyek jó takarást biztosítanak a támadó szakadároknak. A tudósítás szerint emiatt is egyre nő a veszélye annak, hogy a szakadárok nagyszabású offenzívákat hajtanak végre a közeljövőben. Eddig jórészt sötétedés után támadtak, de egyre gyakoribbak a nappali rajtaütések - hívta fel a figyelmet a TSZN.

A harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet szerdán arról számolt be, hogy Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparton fekvő stratégiai fontosságú kikötőváros, Mariupol térségében, Novoazovszk városától északra a szakadárok komoly erőket, több tucatnyi páncélozott hadi eszközt és mintegy háromezer fegyverest vontak össze.

A kijevi hadműveleti parancsnokság is a kelet-ukrajnai helyzet egyre feszültebbé válásáról adott hírt szerdán. Közölte, hogy kedd délután hat óra és éjfél között a szakadárok 42-szer szegték meg a tűzszünetet, és egyre többször vetnek be olyan nehéztüzérségi fegyvereket, amelyeket a minszki megállapodás alapján ki kellett volna vonniuk a frontvonal térségéből.

A támadások zöme a Donyecktől északra fekvő térségben - Avgyijivka, Piszki, Opitne településeknél -, valamint a Mariupol melletti Sirokine falunál éri az ukrán katonákat. Luhanszk környékén múlt éjjel Sztanicja Luhanszka környékét lőtték a leghevesebben a szakadárok.
mail
nyomtatás
címkék: Kijevháború

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.