brusszel


A deutérium-megvonás hatása a daganatos betegségekre

Figyelő Online
2015.05.08  16:59   frissítve: 2015.05.08 16:37
mail
nyomtatás
A magyar felfedezésre épülő deutérium megvonás hatásáról és klinikai alkalmazása során elért legújabb eredményekről tanácskoznak Budapesten amerikai, svéd, francia és orosz egyetemek kutatói.

 

A magyar felfedezésre épülő deutérium megvonás hatásáról és klinikai alkalmazása során elért legújabb eredményekről tanácskoznak Budapesten a világ számos pontjáról, többek között a Johns Hopkins Egyetemről (Baltimore), a Karolinska Intézetből (Stockholm), a Lomonoszov Egyetemről (Moszkva) Budapestre látogató külföldi és hazai tudósok. A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában.

Az eddigi kutatások több hatásterületen is igazolták a deutérium megvonás hatását: az eljárással gátolható a daganatsejtek osztódása, befolyásolhatók a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utak, alkalmazása a metabolikus betegségek, így a cukorbetegség gyógyításában is ígéretes, új lehetőséget nyit meg. Külföldi kutatások a deutérium tartalom és a depresszióra való hajlam összefüggését vizsgálták, eredményeik szerint a deutérium tartalom csökkenésével a depresszióra való hajlam is kedvezően befolyásolható. Állatkísérletben a csökkentett deutérium tartalmú víz pozitív hatását mutatták ki például a hosszú távú memóriára, szintén publikálták a deutérium megvonás öregedés gátló hatását állati modellrendszerben.
A konferencia egyik meghívott előadója, Boros G. László professzor (UCLA), előadásában bemutatta a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatok felderítésére kifejlesztett módszerét, melynek alkalmazásával feltérképezhető a sejtek pontos működése, összehasonlítható az egészséges és a beteg sejtek anyagcsere-profilja. A deutérium megvonással befolyásolni lehetett a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utakat és a hatás erőssége összemérhető volt más, ismert gyógyszerek hatáserősségével. A kutatások egyik legjelentősebb felismerése, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondrium csökkentett deutérium tartalmú anyagcsere-vizet termel, melynek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének fenntartásában.

MAGYAROK ÚTTÖRŐ SZEREPBEN

A HYD Kft. több mint húsz éve, 1993 óta irányítja a deutérium megvonással kapcsolatos kutatásokat, a világban először Magyarországon indultak ilyen irányú vizsgálatok Somlyai Gábor biológus vezetésével. A tudományos felfedezés, miszerint a vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában, lehetőséget biztosít új típusú gyógyszerek és új funkcionális élelmiszer termékcsalád kifejlesztésére. Az eljárástól egyéb indikációs területeken is remélhető pozitív élettani hatás, alkalmazási lehetősége felmerül bizonyos mentális betegségek megelőzésében és gyógyításában. A HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2012-es befektetése segítségével, valamint Európai Uniós támogatással egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg hazánkban.

A projekt keretében olyan komplex rendszer és berendezés épült meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon kezdődhet meg a csökkentett deutérium tartalmú készítmények üzemi méretű gyártása, a GMP előírásoknak megfelelően. A beruházás lehetővé teszi, hogy elindulhasson a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán Fázis II klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása, a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően. „A deutériummegvonás új távlatokat nyit meg a gyógyászatban, felkínálva egy új, káros mellékhatásoktól mentes, hatékony terápiás és preventív eszközt. Meggyőződésem, hogy a deutérium megvonásra épülő felfedezések és fejlesztések lerakják egy új típusú élelmiszer- és gyógyszeripar alapjait" - hangsúlyozta Somlyai Gábor a HYD Kft. ügyvezetője, vezető kutatója.

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Génjeink és a jövőnk

A számítástechnika már atomi szintekre költözik, miközben a gyógyszerek is képesek lesznek génjeink felülírására.

A rekorder e-autótól az új magyar kompozitokig

Rovatunkban a friss tudományos felfedezésekről szóló hírekből nyújtunk egy csokorravalót.

Fotonok és pandák

HÍREK a nagyvilágból

Dél-Amerikától az exobolygókig

Kutatás-fejlesztési hírek

top200