brusszel


Kína nem tervez mennyiségi monetáris lazítást

Figyelő Online
2015.05.09  09:50   
mail
nyomtatás
A kínai jegybanknak nem áll szándékában mennyiségi monetáris lazító eszközökhöz folyamodni, a nyugati "QE-klubhoz" csatlakozni - írja a kínai állami Hszinhua hírügynökség a People's Bank of China (PBOC) első negyedéves jelentése alapján.

A gazdaságpolitikai kontinuitás és pénzügyi stabilitás garantálása céljából elegendő monetáris politikai eszköztár áll a jegybank rendelkezésére a pénzügyi rendszer megfelelő szintű likviditásának a biztosításához - szögezi le a dokumentum, megjegyezve, hogy a jegybanknak nem lesz szüksége kötvényvásárlásokhoz, azaz mennyiségi monetáris lazításhoz (quantitative easing, QE) folyamodni a konjunktúra ösztönzéséhez. Éberen őrködik viszont a jegybank afelett, nehogy többletlikviditás okozzon gazdasági egyensúlytalanságokat vagy túlzott mértékű eladósodást - írja a dokumentum.


Kína célja a gazdaság kisebb eladósodottságra épülő, fenntartható növekedési pályára állítása, az "új norma" kialakítása, ami egyúttal szükségszerűen az elmúlt évekre jellemzőnél valamivel lassúbb GDP-növekedési ütemmel is együtt jár.


A kiigazító monetáris politikai eszközöket a magánszektort az erőforrások elosztásában egyre nagyobb szerephez juttató folyamatos reform-erőfeszítésekkel párhuzamosan kell alkalmazni - hívja fel figyelmet a POBC negyedéves jelentése, külön is kiemelve annak szükségességét, hogy a pénzügyi szektor nagyobb szerepre tehessen szert a reálgazdaság működtetésében.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200