brusszel


A kubai elnök, Raul Castro meglátogatta Ferenc Pápát

Figyelő Online
2015.05.10  15:45   
mail
nyomtatás
A kubai elnököt, Raul Castrót fogadta Ferenc Pápa, aki közbenjárt a Kuba és az Egyesült Államok között legutóbb született megállapodás érdekében.
Az Egyesült Államok a kubai forradalom után megtiltotta a Kubával folyatott kereskedelmet, és a korlátozásokat csak a tavalyi évben kezdte feloldani.

„Megköszöntem a Pápának, amit tett" mondta Castro, és hozzátette: „a jövőben is imádkozni fogok és újra az Egyházhoz fordulok, ha a Pápa a továbbiakban is ezt az irányvonalat követi."

A kommunista vezető Moszkvából hazatérőben, utazását megszakítva állt meg Rómában. Az orosz fővárosban a második világháborús győzelem tiszteletére tartott parádén vett részt.

A Katolikus Egyház az 1959-es forradalom óta tart fenn kapcsolatokat Havannával.
A Pápa ez év szeptemberében, az Egyesült Államokba tartó útján meg fogja látogatni Kubát.

Az első pápa, aki egy kubai vezetőt fogadott, II. János Pál volt, amikor Fidel Castro 1996-ban a Vatikánba látogatott.

Castro elnök, Fidel testvéröccse, utoljára 1997-ben járt Rómában, akkor mint védelmi miniszter. Abban az időben ő készítette elő II. János Pál következő évi, történelmi látogatását Havannába.

A Katolikus Egyház egy sor titkos megbeszélést szervezett, hogy segédkezzen az Egyesült Államok és Kuba közötti megállapodás létrejöttében.

A tárgyalásokba közvetlenül bevonták Ferenc Pápát is.

A 78 éves egyházfő a harmadik Pápa lesz, aki Kubába utazik. Elődei közül II. János Pál 1998-ban, XVI. Benedict pedig 2012-ben járt a szigetországban.

http://www.bbc.com/news/world-europe-32679290
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.