brusszel


Katasztrófa lenne, ha az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból

Figyelő Online
2015.05.10  18:09   
mail
nyomtatás
Az olasz külügyminiszter, Paolo Gentiloni pénteken, a Konzervatív Párt választási győzelme után kijelentette, hogy a britek kilépése az EU-ból „katasztrófa" lenne az Egyesült Királyság részére.
• David Cameron, a Konzervatív Párt vezetője pénteken újra megígérte, hogy népszavazást tartanak az Egyesült Királyság EU-tagságáról. Az eseményre valószínűleg 2017-ben kerül sor.

Gentiloni azt mondta, hogy a kilépés"katasztrofális hatású" lenne az Egyesült Királyságra nézve, de bízik abban, hogy ez nem fog megtörténni.

"Remélem, hogy népszavazással vagy anélkül, London álláspontja kedvező marad az EU-tagsággal kapcsolatban" idézte a Fatto Quotidiano a külügyminisztert.

A pénzügyi piacok üdvözölték Cameron győzelmét, de sokak, különösen az eurozónában élő és dolgozó brit állampolgárok körében, fennmaradt az aggodalom az EU-ból történő, lehetséges kilépés következményei miatt.

Ha az Egyesült Királyság tényleg a kilépés mellett szavaz, sok brit, amennyiben nem jogosult állampolgárságért folyamodni, elveszítheti állását és jogát arra, hogy az eurozóna országaiban éljen.

Olaszországban egy Európán kívüli állam polgára csak tíz év helyben lakás után folyamodhat olasz állampolgárságért.

„Én már kilenc éve itt vagyok. Emiatt határozottan azon gondolkodom, hogy beadom az állampolgársági kérelmet, amikor jogosultságot szerzek" mondta Michael, egy Milánóban élő jogász a The Local hírügynökségnek.

„Itt élnek a gyermekeim, akik jól érzik magukat az iskolában és nem akarják átélni a kötelező távozással kapcsolatos felfordulást".

Jemma Prior, a The Local Italy portál egyik olvasója elmondta, hogy tavaly olasz állampolgárságért folyamodott, mert aggódott a választások kimenetele miatt.
„Hála Istennek, hogy megtettem, tette hozzá. „Csak abban reménykedem, hogy 2017 előtt nem következik be."

Mások azt mondják, valamennyien felkészültek az állampolgári kérelem megszerzésére, de egy dolog visszatartja őket: a hírhedten lassú és nyűgös olasz bürokrácia.

„Én itteni lakos vagyok és az elmúlt 23 évben Olaszországban fizettem az adót. Egy olaszhoz mentem feleségül" írta Facebook-bejegyzésében a The Localnak Sue Cable.
„A kérelemhez szükséges minden dokumentum készen áll az egyik fiókban. Akkor mi a probléma ? A szánalmasan rövid ügyfélfogadási idő az állampolgársági hivatalban... kétszer egy héten két óra."

Victoria Ammoscato egy olaszhoz ment feleségül, de azt mondja, állampolgársági kérelmének beadása attól függ, az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése hogyan érinti majd az üzleti vállalkozását.

„Azt kell mondjam, hogy az olasz állampolgárság nem álmaim csúcsa" tette hozzá.
„Büszke vagyok arra, hogy brit vagyok és sajnálnám, ha elveszíteném a brit útlevelet. Noha szeretem Olaszországot és, elfogadva jót és rosszat, őszintén szólva azért jöttem ebbe az országba, mert egy embert szerettem meg, nem a rendszert. Nagyon keményen dolgoztam, hogy itt alapozzam meg az életemet.

Gareth Horsfall, egy Rómában élő pénzügyi tanácsadó azt mondta, hogy az EU „kaput nyitott az olyan emberek számára, mint ő, „hogy külföldön éljenek és dolgozzanak" és a kilépés „elképzelhetetlen".

Az EU más országaiban élők is aggódnak, hogy kénytelenek lesznek hazatérni.
"A kilátások, ami a családomat illeti, ijesztőek" írta a The Local Swedennek Paul Connoly, egy Svédországban élő újságíró.

http://www.thelocal.it/20150508/uk-exit-from-the-eu-would-be-a-disaster-italy-fm
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.