brusszel


Lezuhant egy repülő Spanyolországban: esik az Airbus árfolyama

Figyelő Online
2015.05.11  12:26   
mail
nyomtatás
Több mint négy százalékkal esett az Airbus csoport árfolyama hétfőn a párizsi értéktőzsdén amiatt, hogy lezuhant egy A400M típusú katonai szállítógép a dél-spanyolországi Sevilla közelében.
A vasárnapi baleset tovább növelte a befektetők nyugtalanságát Európa legnagyobb és erős késedelmeket szenvedő védelmi projektje miatt. A franciaországi székhelyű repülőgépgyártó azt ígérte, hogy felülkerekedik a tragédián.

A szerencsétlenül járt gép próbarepülésen volt, és Törökországba szállították volna. Nagy-Britannia, Németország, Törökország és Malajzia már vasárnap ideiglenesen földre parancsolta új európai csapat- és teherszállító gépeit.

A párizsi értéktőzsdén hétfő dél körül 60,77 eurón forgott az Airbus részvénye, az árfolyam 4,16 százalékkal, 2,63 euróval csökkent a pénteki záráshoz képest. Áprilisban még 66,10 eurós rekordértéken adták-vették az Airbust. Elemzők szerint az A400M katasztrófája újabb aggodalmakat keltett a repülőgépek leszállítását és hosszú távú exportkilátásait illetően.

Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója a munkavállalóknak hétfőn elküldött levelében közölte, hogy a tesztrepüléseket már kedden újraindítják, bizonyítva az ügyfeleknek, "teljes mértékben bízunk ebben a nagyszerű teherszállító repülőgépben, és elkötelezettek vagyunk a program mellett". Az Airbus A400M négy légcsavaros, közepes katonai szállító repülőgép, amelyet az Airbus cég fejleszt, főleg a Transall C–160 és a C–130 Hercules repülőgépek leváltására.

A szállítógép története 1982-re nyúlik vissza, a fejlesztés költségei 20 milliárd eurót emésztettek fel. Franciaország 50, Németország 53, Spanyolország 27, az Egyesült Királyság pedig 22 ilyen típusú repülőgépet rendelt az Airbus cégtől.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.