brusszel


Ma érkezik vissza a Krisztus Pilátus előtt című kép Debrecenbe

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2015.05.12  10:51   
mail
nyomtatás
A világhírű Munkácsy-trilógia harmadik képe, a Krisztus Pilátus előtt, amit tavaly nyáron országos felzúdulást kiváltva kénytelenek voltak leakasztani a debreceni Déri Múzeum faláról, ma visszatér a hajdúsági megyeszékhelyre - értesült megbízható forrásból a Figyelő Online.
Bár tavaly nyáron Kósa Lajos még debreceni polgármesterként azzal nyugtatta a felháborodott közvéleményt, hogy heteken belül megvásárolják és hazahozzák az értékes festményt, végül csaknem egy évnek kellett eltelnie ehhez. A Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében vették meg a képet, az ár üzleti titok - valahol 5-10 millió dollár között mozog -, a tárgyalások nem a nyilvánosság előtt folytak.

A Figyelő Online tavaly tavasszal elsőként számolt be arról, hogy veszélybe került a Krisztus Pilátus előtt című kép magyarországi léte, s félő, hogy le kell akasztani a debreceni Déri Múzeum faláról, ha nem egyeznek meg gyorsan a műalkotás tulajdonosával, a kanadai Hamilton Galériával. Hiába vertük azonban félre a vészharangokat, a kép hónapok múltán visszakerült Kanadába. Mint utóbb kiderült, a tárgyalások nem megrekedtek, hanem akkor még érdemben meg sem kezdődtek. Ez csak később következett be, amikor a kép már a tengerentúlon volt.





Nem tudjuk, bár valószínűsíthető, hogy most ünnepélyes keretek között, politikusok jelenlétében kerül majd vissza a múzeum falára a festmény. Nem akarunk ünneprontóak lenni, de az ünneplő politikusoknak azért feltennénk egy fontos kérdést: mi lesz a Munkácsy-trilógia harmadik festményének, a Golgotának a sorsa, amely még mindig nincs a magyar állam tulajdonában? Ezt a kérdést különben írásban már fel is tettük a jegybank és a kulturális kormányzat vezetőinek, de választ nem kaptunk egyiküktől sem. Pedig még egyszer ugyanazt a hibát nem lenne szabad elkövetnünk. A képet feltekerni, óhatatlanul rongálni, utaztatni.

A híres műgyűjtő, Pákh Imre már többször kifejtette, hogy eladná a képet a magyar államnak, de nem mindenáron. Már csak azért sem, mert vevőként arra már bejelentkezett a nagy templomépítő hírében álló orosz származású milliárdos. Anyiszimov június végéig tartja fenn vételi ajánlatát. Jó lenne mielőbb lépni, különben ezt a képet is leakasztják a falról, s egy magyar közéleti kutyakomédia kellős közepébe csöppenünk.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.