brusszel


Putyin fogadja az amerikai külügyminisztert

Figyelő Online
2015.05.12  11:38   
mail
nyomtatás
Az Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry az ukrán válság 2014 elején történt kirobbanása óta első oroszországi látogatása során találkozik az orosz elnökkel, Vladimir Putyinnal.
Putyin szóvivője a látogatást „kedvező lépésnek" nevezte és azt mondta, hogy az orosz vezető „széleskörű" megbeszélésekre készül a Szocsiban sorra kerülő találkozón.

Kerry találkozik orosz kollégájával, Sergei Lavrovval is.

A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyverekkel látja el a Kelet-ukrajnai lázadókat és csapatokat küld oda. Moszkva tagadja a vádakat.

A Kelet-donyecki és a lubanski térségben 2014 áprilisa óta több, mint 6,000 embert öltek meg az ukrán kormány erői és az oroszok által támogatott lázadók közötti harcokban.

A válság azt követően robbant ki, amikor Oroszország magához csatolta a Dél-ukrajnai Krím félszigetet.

'Szélesebb körű párbeszéd'

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője, Marie Harf azt mondta, hogy Kerry külügyminiszter utazása „része annak a törekvésnek, amelynek célja a közvetlen kapcsolat fenntartása az orosz vezető tisztségviselőkkel, illetve az Egyesült Államok álláspontjának egyértelmű ismertetése."

A Kreml szóvivője, Dmitry Peskov elismerően szólt arról, hogy Kerry vállalkozott az oroszországi látogatásra és hozzátette: „Mindig nyitottak vagyunk arra, hogy készségünket nyilvánítsuk egy szélesebb körű párbeszédre."

„A párbeszéd révén mód nyílik arra, hogy megoldásokat keressünk a kapcsolatok normalizálására, a döntések közvetlenebb egyeztetésére."

Kijelentette, hogy Oroszország készen áll a nemzetközi kapcsolatok „érzékeny pontjainak", valamint a kétoldalú kapcsolatoknak az áttekintésére: Az orosz fél nem fogja felvetni az Oroszország elleni nyugati szankciók kérdéskörét.

http://www.bbc.com/news/world-europe-32700259
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.