brusszel


Tovább javultak a világgazdaság növekedési kilátásai

Figyelő Online
2015.05.12  11:32   
mail
nyomtatás
A javuló kondíciók és a bizakodó üzleti várakozások tükrében a világgazdasági növekedési kilátások további javulását jelzi a német ifo gazdaságkutató intézet 2015 második negyedévi előrejelzése.
A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének negyedéves rendszerességgel összeállított WES (World Economic Survey) világgazdasági felmérése javulást mutatott ki a második negyedévre vonatkozóan mind az üzleti hangulatban, mind az aktuális gazdasági helyzetben, mind az üzleti szereplők hat hónapra előre tekintő várakozásaiban.

A felmérésbe bevont gazdasági szakértők és piaci szereplők üzleti hangulatát számszerűsítő index a második negyedévre vonatkozóan 99,5 pontra emelkedett az első negyedévi 95,9 pontról. A 2014 negyedévi mutató 95,0 pont, a harmadik negyedévi 105,0 pont volt. Az aktuális gazdasági környezet megítélését számszerűsítő index a második negyedévre 95,3 pontra emelkedett az első negyedévi 91,6 pontról. A negyedik negyedévi mutató szintén 91,6 pont volt, a harmadik negyedévi pedig 95,3.

A hat hónapra előre tekintő várakozásokat tükröző mutató 103,5 pontra emelkedett a második negyedévre vonatkozóan az első negyedévi 100,0 pontról. A negyedik negyedévben 98,2 pont, a harmadikban 114,0 pont volt az érték. Az ifo felmérése szerint a gazdasági környezet elsősorban Európában, azon belül is Közép- és Kelet-Európában emelkedett. Az európai mutató a második negyedévre vonatkozóan 120,4 pontra emelkedett az első negyedévi 108,7 pontról.

A negyedik negyedévben 101,0 pont, a harmadik negyedévben 117,5 pont volt az érték. Észak-Amerikában csökkent a gazdasági környezet megítélését tükröző index: 97,9 pont lett a második negyedévre vonatkozóan a 107,1 pontos első negyedévi után. A negyedik negyedévi 101,3 pont, a harmadik negyedévi 110,5 pont volt. Ázsiában javult valamelyest a gazdasági hangulatindex, 93,0 pontra emelkedett az első negyedévi 90,4 pontról. A negyedik negyedévi 93,9 pont, a harmadik negyedévi 99,1 pont volt.

Az ifo intézet 115 országból 1092 szakértő bevonásával készítette el második negyedévi világgazdasági növekedési előrejelzését. A felmérés alapján az ifo szakemberei 2,3 százalékos világgazdasági növekedést jeleznek előre az idei évre. Ezen belül Európában 1,7 százalékot, az Egyesült Államokban 2,7 százalékot, Latin-Amerikában 1,3 százalékot és Ázsiában 3,6 százalékot.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.