brusszel


Jön a "Google adó"!

Figyelő Online
2015.05.13  10:23   
mail
nyomtatás
A brit példát követve a multinacionális vállalatokat "Google adóval" sújtja, a kis- és középvállalkozások adóterhelését viszont csökkenti az ausztrál kormány kedden előterjesztett költségvetési tervezete szerint.
"Google adó" néven került be a köztudatba az az új adónem, amelyet számos multinacionális vállalatra vetne ki a brit kormányzat, hogy ezáltal megakadályozza a jövedelmek adóparadicsomokba való, a brit adófizetési kötelezettségek csökkentését célzó átcsoportosítását.

Joe Hockey ausztrál pénzügyminiszter a 2015.július 1-jétől 2016. június 30-áig tartó pénzügyi év költségvetési tervezetét ismertetve a parlamentben elmondta, hogy a multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlatának felszámolása végett szigorítják a szabályokat. Az olyan, 1 milliárd dollárnál magasabb összárbevételű multinacionális cégek esetében, amelyeknél bebizonyítják, hogy szándékosan próbáltak kibújni az adófizetési kötelezettségek alól, a külföldre vitt profitot duplán és kamatokkal együtt követeli vissza az ausztrál kormány.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy 30 nagy multinacionális vállalatot azonosítottak, amelyek különböző könyvelési technikák segítségével külföldre irányították át profitjukat vagy annak egy részét Ausztráliából. A Google, az Apple és a Microsoft amerikai cégek ausztrál leányvállalatai korábban már jelezték, hogy az ausztrál adóhatóság vizsgálatot indított és nem újította meg a transzferárakról szóló megállapodását velük. Az aránytalanságokat jól mutatja, hogy az Apple amerikai információ-technológiai óriáscég bevételei Ausztráliában a 2010-es 3,5 milliárd ausztrál dollárról 2013-ra 6,1 milliárdra emelkedtek, ugyanakkor az ausztrál államnak fizetett társasági adója 166 millióról mindössze 240 millió ausztrál dollárra emelkedett.

A pénzügyminiszter beszámolt arról is, hogy a költségvetési tervezet értelmében 5,5 milliárd ausztrál dollár értékben csökkentenék a kis- és középvállalkozások adóterhelését. Ezek, az évi 2 millió ausztrál dollárnál alacsonyabb bevételű vállalkozások teszik ki a cégek 97 százalékát. Az ausztrál gazdaság nehéz helyzetbe került a nyersanyagárak jelentős csökkenésével, amely véget vetett a bányaipar aranykorának.

Ez legalább 52 milliárd ausztrál dolláros adóbevételtől fosztja meg a költségvetést egy év alatt, ebből 20 milliárdot tesz ki az első számú exportcikk, a vasérc árának csökkenése. A kormány mindazonáltal fenntartja azt a szándékát, hogy évente a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékának megfelelő mértékben mérsékli az államháztartás hiányát. Tervei szerint a 2018-19-es pénzügyi évben érik el a nullszaldós mérleget. A kormány arra számít, hogy 2015/16-ban 2,75 százalékkal, a következő pénzügyi évben pedig 3,25 százalékkal bővül a gazdaság.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.