brusszel


Mi történt az orosz Szilícium-völggyel?

Figyelő Online
2015.05.13  10:50   
mail
nyomtatás
2009-ben Moszkvában bemutatták az oroszok új, ambiciózus tervét: létrehoznak egy világszínvonalú technológiai inkubátort. A korrupció, a brain drain és Putyin azonban véget vetett a nagyszabású tervnek - írja a Foreign Policy.
2009-ben jelentette be Dmitrij Medvegyev, hogy bevezet egy modernizációs programot, amellyel a válság hatásait csökkentették volna. A reformtervezetet egy 4000 szavas tanulmányban mutatta be, amely a „Go Russia!" nevet kapta. A reformok egyik fő célja az volt, hogy fejlesszék a technológiát - legyen szó nukleáris energiáról vagy az űrkutatásról - azért, hogy Oroszország aktívan részt vehessen a 21. századi történésekben. Ebben a reformjavaslatban merült fel az is, hogy az orosz energiafogyasztást 2020-ra 40 százalékkal csökkentsék.

A külföldi elemzők és a helyi lakosok figyelmét azonban leginkább az információtechnológiával foglalkozó rész keltette fel. Medvegyev többféle intézkedést is bevezetett volna azért, hogy ösztönözze az IT innovációkat. Ilyen volt például az e-kormányzás vagy egy nemzeti szuperszámítógép-hálózat létrehozása. A legnagyobb visszhangot azonban a pár hónappal később bejelentett intézkedés kapta: Medvegyev 4 milliárd dollárt fordított volna arra, hogy létrehozzanak egy Szilícium-völgyhöz hasonló innovációs központot Moszkva külvárosában, Skolkovoban. A tervben az szerepelt, hogy a 2020-ra 50 ezer kutató és szakember érkezik a területre és kezdi meg a munkát. Skolkovo vált volna az orosz start-up közösség központjává is. Ezek alapján úgy tűnt, hogy Medvegyev fokozatosan át szerette volna alakítani a - leginkább kőolajról, földgázról és bányászatról ismert - Oroszországról alkotott képet.

„Az országban mindig sok innovatív, haladó és tehetséges ember élt" - mondta Medvegyev 2009-ben, két hónappal a reformjavaslata után. „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezek az emberek a saját országukban dolgozzanak".

A programot a hazai és a nemzetközi közönség is szkeptikusan fogadta. Az Economist például megvalósíthatatlannak nevezte a terveket. Kezdetben azonban sikeresen indult a program. Az orosz kormány képviselői már a partnerségi megállapodásról tárgyaltak az MIT-val (Massachusetts Institute of Technology) és igyekeztek pénzügyi támogatást szerezni. Egyre több start-up jelent meg Skolkovoban: 2011-ben 332-volt, míg egy évvel később már 793. Emellett egyre több külföldi tőke áramlott az országba.

Miután Medvegyev eltűnt a politikai színtérről, Putyin elrendelte a terv felülvizsgálatát. 2013 áprilisában nyomozók lepték el Skolkovot, akik korrupciógyanús esetek után kutakodtak. Végül számos projektvezetőt letartóztattak hűtlen kezelés miatt. Bár a kormány tagadta, hogy a nyomozásnak politikai okai voltak, Skolkovo már kevésbé volt jelentős projekt. Ugyanebben az évben a kormány elrendelte azt is, hogy csökkentsék a kiadásokat 40 százalékkal.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200