brusszel


Tényleg bonyolult lett az elszámolás

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.05.14  15:43   
mail
nyomtatás
A kormánynak foglalkoznia kell a devizahiteles elszámolással, mert túl bonyolult lett. Az Európai Bizottság szerint a 100 milliós adómentes határ is sok a reklámadó esetében.
Lázár János a mai tájékoztatóján elismerte, hogy a devizahiteleseknek nem könnyű eligazodniuk az elszámolás (vagyis a Kúria döntése alapján tisztességtelenül felszámolt, az ügyfeleknek visszajáró összegek) során a bankok által kiküldött értesítőkben. A Figyelő megjegyzésére reagálva kijelentette, hogy ezzel a kérdéssel mindenképpen foglalkoznia kell a továbbiakban a kormánynak, azt vizsgálva, milyen jogi segítségnyújtást tud biztosítani az állampolgároknak.

Arra is rákérdeztünk a Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogy a Varga kontra Matolcsy vitában kinek a véleményét osztja ő személyesen, illetve a kormány. A nemzeti bank ugyanis a bankadó jövő évi csökkentésének előfeltéleléül szabná a bankok hitelezési aktivitásának növelésével, a nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor az EBRD-vel kötött kormányzati megállapodásra hivatkozva ezt nem tartja kivitelezhetőnek. A vita szokatlanul keménnyé vált az elmúlt napokban. Lázár világossá tette, hogy Varga álláspontja az irányadó, az EBRD-megállapodásban foglaltakhoz fogja tartani magát a kabinet. Ezzel együtt fontosnak nevezte, hogy a hitelezési aktivitás növekedjen Magyarországon.

Végül szóba hoztuk, hogy egy korábbi bejelentés szerint az igazságügyi miniszternek, Trócsányi Lászlónak tájékoztatást kell adnia a kormánynak a három csapás és a tényleges életfogytiglan hatásáról a bűnmegelőzésre. Ez a halálbüntetés visszaállításáról folyó vita részeként vált szükségessé. A miniszter szavaiból kiderült, hogy ez a tájékoztató - bár az elmúlt hetekben meg kellett volna történnie - még nem került napirendre. Lázár bejelentése szerint erre a következő kormányülésen fog sor kerülni.

Más kérdésre elmondta, hogy az Európai Bizottság véleményezte a reklámadó javaslatot, és magasnak találta a 100 millió forintos adómentes összeghatárt. Lázár szerint a parlamenti vita során kell arról dönteni, hogy az első fillértől meg kell-e fizetni az 5,3 százalékos adót.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.