brusszel


A görögökön civódik a német központi bank és az EKB

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.05.17  14:48   
mail
nyomtatás
A német központi bank, a Bundesbank vezetője egy újságnak adott nyilatkozatában bírálta az Európai Központi Bankot, mert folyamatosan vészhelyzeti likviditást biztosít a görög bankoknak.
"Figyelembe véve azt a tényt, hogy az Európai Központi Bank (ECB) alapokmánya államok adósságainak finanszírozását tiltja", mondta a Bundesbank elnöke, Jens Weidmann a Handelsblatt üzleti napilapnak, "nem hiszem, hogy olyan bankok, amelyeknek nincs módja piaci műveleteket végezni, hiteleket kapnhatak azért, hogy egy olyan állam adósságát finanszírozzák, amelyet a piacok ugyanúgy nem fogadnak el, mint a bankjait".

Amióta Athén új, Alexis Tsipras által vezetett, megszorítás-ellenes kormánya hatalomra jutott, az egyetlen pénzügyi mentsvár, amely a görög bankok számára még rendelkezésre áll, a Vészhelyzeti Likviditási Segély (ELA) intézménye. Ez a forrás drágább, mint amennyibe a központi bankok napi újra-finanszírozási ügyletei kerülnek.

A korábbiakban az ECB egy különleges eljárás keretében hajlandó volt a hitelek fedezeteként görög államkötvényeket elfogadni. Ezt az eljárást azonban az ECB felfüggesztette mindaddig, amíg Athén meg nem állapodik hitelezőivel egy új megállapodásról. Egy ilyen megállapodás nélkül a görög bankok már csak az ELA-ra támaszkodhatnak.

Amikor megkérdezték, hogy az ECB vajon ezt a különleges likviditási szolgáltatást is elzárja-e és azt kockáztatja, hogy Görögország kénytelen lesz elhagyni az eurózónát, Weidmann határozottan azt állította: a görög válság megoldásának kulcsa a politikusok kezében van.
„Minél inkább az a látszat alakul ki, hogy szabályainkat a helyzethez igazítjuk és politikai szerepet vállalunk, annál nehezebb lesz megbízásunk szerint működni" - mondta Weidmann.

„A labda egyértelműen a görög kormány térfelén pattog. Kötelezettséget kell vállalnia, hogy országa elindul az alapvető reformok végrehajtásának útján. A finanszírozás folytatása további időt biztosít Görögországnak, de a versenyképesség hiányát nem pótolhatja" - érvel Weidmann.
Kapcsolódó cikkek
The Local
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.