brusszel


A reptéren ragadt két hétre egy férfi és a kisfia

Figyelő Online
2015.05.18  15:20   
mail
nyomtatás
Wael al-Sahlee és 9 éves fia a reptér egyik termináljában töltött két hetet - írja a Guardian.
Wael al-Sahlee-val történtek nagyban hasonlítanak A terminál című film cselekményére, ahol Tom Hanks egy menekültet játszik, aki egy amerikai reptéren reked, miután nem kap vízumot. Wael al-Sahlee élményei azonban valósak, a 41 éves palesztin-szíriai menekült két hetet töltött 9 éves kisfiával, Montasserrel a dubai reptéren.

Bár a Tom Hanks által alakított karakter talál egy olyan helyet, ahol nyugodtan aludhat a reptéren, a férfi és fia nem volt ilyen szerencsés. Az „otthonuk" egy széksor mögött volt a reptér 2. termináljának 12. kapujánál. A közelben volt néhány pihenőhely, azonban azokért versenyezni kellett a turistákkal. „Nagyon rossz élmény volt" - mondta Sahlee, miután a kormányok és az ENSZ képviselői végre megegyeztek arról, hogy hova mehet. „Néztem az embereket a duty free üzletekben, amint boldogan készülnek a vakációjukra, míg a fiam mellettem ült és semmit sem tudott csinálni".

A szobrász és aktivista Sahlee élete bonyolultan alakult. Yarmoukban, Szíriában nőtt fel, egy menekülttáborban lakott a családjával: a tábort azoknak a palesztinoknak hozták létre, akik elmenekültek az 1948-as arab-izraeli háborúban. A szíriai polgárháborúban Sahlee és felesége, Nisrene az otthonukban látták el a sebesülteket. Emiatt Sahleet letartóztatták, néhány barátját halálra kínozták. 2012-ben szabadult ki és a családjával Jordániába menekült.

Jordániában kemény volt az élete, sok más palesztinhoz hasonlóan nem hagyták dolgozni. Végül úgy döntöttek, hogy a fiával együtt egy hajón Líbiából Európába szöknek. A felesége így beszélt erről: „Ha elég pénzünk lett volna, mindannyian megszöktünk volna. Azonban csak az ő részüket tudtuk kifizetni". Sahlee végül április 30-án indult útnak, hátrahagyva a feleségét és két lányát. Úgy tervezték, hogy Dubai-on keresztül utaznak Szudánba, az embercsempészek feladata volt, hogy megszervezzék az útjukat onnan Líbiába, majd Olaszországba.

A problémák a szudáni fővárosban, Khartoumban kezdődtek. Valamilyen gond volt a vízumukkal, emiatt visszaküldték őket Dubaiba. A jordán hatóságok azonban megtiltották nekik, hogy visszatérjenek az országba, s az Emirátusokba se mehettek. Törökország - ahova szintén sokan menekülnek - sem segített nekik. Emiatt kellett két héten keresztül a reptéren várakozniuk. Végül az emberi jogi csoportok és a média nyomásának hatására felrakták őket egy repülőre és visszaküldték őket Jordániába. Nem tudni, hogy mik voltak a döntés okai és az sem világos, hogy mi történt velük később.

Chris Gunnes, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervének szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az eset jól mutatja, hogy milyen kevés lehetősége van a palesztin-szír menekülteknek. „Ez egy szörnyű és nagyon fájdalmas példa" - tette hozzá. A helyzetük azonban sokkal rosszabb is lehetett volna. A reptéren naponta háromszor kaptak enni, és a terminálban dolgozók néha vittek kekszet vagy csokoládét a fiúnak. Azonban alig tudtak aludni, nem használhatták a zuhanyzót sem.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200