brusszel


Tarsolynak befellegzett

Figyelő Online
2015.05.21  14:00   
mail
nyomtatás
A Quaestor tulajdonosa többet nem vállalhat vezető tisztséget a magyar pénzpiacon - szögezte le Windisch László. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a brókerbotrány következményeként eltűnhet néhány kisebb pénzügyi szolgáltató. A jogszabályok módosítása után az ügyfelek havonta változó jelszóval nézhetik majd meg egyenlegüket a jegybank honlapján, de csak 2016-tól. Elmondta a véleményét a Varga-Matolcsy konfliktusról is.
- Van még dolga a felügyeletnek a brókerbotránnyal érintett cégekkel, vagy már a nyomozó hatóságok hatáskörébe tartozik minden teendő?
- Mindhárom cég esetében megtörtént az engedély visszavonása és a felszámolás elrendelése. Ezzel a felügyeleti szakasz lényegében befejeződött. Foglalkoznunk kell viszont még a vezető tisztségviselők - büntetőjogon kívüli - személyes felelősségre vonásának kérdésével. Az erre irányuló eljárások még folyamatban vannak, ugyanakkor egyértelmű, hogy a tényállás különösebb tisztázást nem igényel.

- Mi lehet a következménye a személyes felelősség megállapításának? Akár végleg el is tilthatják az érintetteket a pénzügyi tevékenységtől?
- Az eljárásokat azért fontos lefolytatni, mert ha azok, akiknek személyes felelősségét esetleg megállapítjuk, később vezető tisztségviselőként szeretnének az MNB által felügyelt szektorban bárhol elhelyezkedni, akkor az engedélykérelmüket - az eljárások nyomán várható megállapításaink miatt - a jó üzleti hírnév hiányára hivatkozva el lehet utasítani. Emiatt is komolyan vesszük a személyi felelősség alapos kivizsgálását. Bírságot is kiszabhatunk rájuk, amelynek jogszabályok biztosította maximális mértéke viszont ma még aránytalanul kicsi ahhoz a vagyonhoz képest, ami ezekben az ügyletekben köddé vált. Jelenleg 20 millió forint a büntetés maximuma, ami az eltűnt összeghez képest megmosolyogtatóan kevés.

- Vagyis Tarsoly Csabának befellegzett az üzleti életben?
- Még nem zárult le ez a vizsgálat, de az ismert tények miatt valószínűsíthető, hogy a pénzügyi szektorok tekintetében igen. Az ő jó üzleti hírneve, ami a pénz- és tőkepiacokon feltétele a vezető tisztség vállalásának, valószínűleg nehezen lenne megállapítható.

- Az aránytalanságot említette a bírság és az elsíbolt összegek között. Van bármilyen jele annak, hogy az utolsó napokban komoly vagyonkimentés zajlott ezeknél a vállalkozásoknál?
- Kifejezetten erre utaló jeleket nem találtunk.

- Mert annyira ügyesen csinálták, vagy, mert más volt a felügyeleti ellenőrzés iránya?
- Valóban, a felügyeleti vizsgálatok iránya alapvetően más. A rendőrségnek van egy, a vagyon-visszaszerzésre specializált egysége a Nemzeti Nyomozó Irodán belül, ők fogják feltárni, hogy mi lett a vagyonnal. A felügyeleti munka fókuszában a prudenciális szabályok megsértésének a vizsgálata áll. Mindhárom esetben azon alapult az engedély visszavonásáról szóló döntés, hogy hiányzik az ügyfélvagyon, a cégtulajdonosok nem tudnak vele elszámolni. Ezek a ténykérdések, függetlenül attól, hogy ezek a pénzek mikor és merre tűntek el. Az MNB-nek a felügyeleti feladatokat ellátó részlege - bár ezt néha tévesen így gondolják - nem rendelkezik nyomozati jogkörrel. Az MNB nem bűnüldöző szerv, ezen esetekben pedig nyilvánvaló bűncselekményekről lehet szó.

Részletek a Figyelőben!

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.