brusszel


Görög adósság - Merkel: még sok a tennivaló

Figyelő Online
2015.05.22  11:59   
mail
nyomtatás
Angela Merkel német kancellár szerint "még sok a tennivaló" a Görögország és nemzetközi hitelezői között folyó tárgyalásokon, "nagyon, nagyon intenzív" munkára van szükség ahhoz, hogy megoldást találjanak a görög pénzügyi problémákra.
A kancellár Rigában az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozójának megnyitása előtt nyilatkozott újságíróknak pénteken, egy nappal azután, hogy Francois Hollande francia elnökkel együtt megbeszélést tartott Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel.

A Rigában csütörtök este tartott kétórás megbeszélés "nagyon baráti és konstruktív jellegű" volt, de világos, hogy Görögországnak folytatnia kell az egyeztetéseket az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal EKB) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Merkel. Hozzátette: a találkozón felajánlották a görög miniszterelnöknek, hogy szükség esetén Németország és Franciaország kész segíteni, ha vannak megvitatandó kérdések.

Ám Görögországnak a nemzetközi hitelezőkkel kell dűlőre jutnia, és ehhez "nagyon, nagyon intenzíven kell dolgozni" - figyelmeztetett.Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú görög kormánytisztviselő elmondta: a francia elnök és a német kancellár felajánlotta személyes segítségét a tárgyalások felgyorsítására, hogy életképes és hosszú távú megoldást találjanak Görögország pénzügyi problémáira.

A francia elnök környezetéből kiszivárgott információk szerint a három vezető megállapodott abban, hogy "szoros kapcsolatban maradnak" a közeljövőben. Francois Hollande a találkozó előtt úgy fogalmazott, hogy ő és a német kancellár nem tárgyalhatnak az euróövezet nevében, de megpróbálják előkészíteni a terepet az euróövezeti pénzügyminiszterek következő, május végi vagy június eleji értekezletéhez.

A görög miniszterelnök derűlátó. Pénteken újságíróknak elmondta, hogy "nagyon konstruktív" megbeszélést folytatott a francia elnökkel és a német kancellárral a "nagyon baráti és jó légkörben" tartott találkozón. Ezért optimista, és úgy gondolja, hogy hamarosan megköthetik a hosszú távú, fenntartható és életképes megállapodást, amelyben nem ismétlik meg a múlt hibáit, és Görögország gazdasága ismét növekedésnek indul.A rigai csúcsértekezlet zárása után Ciprasz kétoldalú megbeszélést tart majd Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Eközben Brüsszelben folytatódnak a szerdán felújított szakértői tárgyalások a görög kormány és a nemzetközi hitelezők között. Athén a megállapodás reményében új javaslatokat terjesztett a hét elején tárgyalópartnerei elé.A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet. A tárgyalások lassan haladnak, amiért a felek kölcsönösen egymást hibáztatják.

A helyzet sürgető, mivel a görög államkassza üres. Június 5. és 19. között Görögországnak 1,5 milliárd eurót kell átutalnia a valutalapnak, június 12. és 30. között pedig 5,2 milliárd dollár értékű kincstárjegyet kell megújítania, valamint ki kell fizetnie a nyugdíjakat és közalkalmazottak bérét, ami nagyjából 2,2 milliárd euró. Június-augusztusban összesen 11 milliárd eurót kell átutalnia a görög kormánynak a nemzetközi hitelezők számláira.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.