brusszel


Áttörés! Tech-újítások, amik megváltoztatják hétköznapjainkat

Figyelő Online - Halász Benedek
2015.05.24  11:20   
mail
nyomtatás
Az innováció mértéke összefügg a Föld népesedéi trendjével - ha egymás mellé állítjuk az innováció fejlődését és a világ népességnövekedését ábrázoló grafikonokat, fontos hasonlóságokat vehetünk észre - állítja Niall Fergusson, akit a Times magazin a 100 legbefolyásosabb ember egyikeként tart számon.
Az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattuk a technológia rohamos fejlődését, aminek köszönhetően megismerkedhettünk az internettel, az okostelefonokkal, a tabletekkel, és gyökeresen megváltozott az életünk. Ahogy nő a népesség, ez a folyamat is egyre gyorsul, így jogosan gondolhatjuk, hogy a következő öt év lesz a legmeghatározóbb a technológiai fejlődés eddigi történelmében.

Először láthatjuk a technológiai innováció különböző ágazatainak egyidejű fejlődését, és mindnek megvan a lehetősége, hogy teljesen átalakítsa fogyasztó és termelő viszonyát.

1. Mobiltelefon

A telefonok fejlődése még semmiképpen sem tekinthető lezártnak. A lehetőségek exponenciálisan növekednek majd az elkövetkezendő években az adatfeldolgozás gyorsulásával, az alkalmazások javulásával és hordozható, valós idejű fogyasztást elősegítő készülékek megjelenésével.

2. Internet

2020-ra a mindennapi tárgyaink mind csatlakoznak majd az internetre. Az „okos" fogkefe a Philipstől már most pontozza, hogy milyen hatékonyan mossuk a fogunkat és észleli a lyukakat, úgyhogy mielőtt észrevennénk, a fogkefénk magától kér majd időpontot a fogorvosnál.

3. Robotok

A robotok használata régebben csak a gyártásra korlátozódott, de már elképzelhető az otthoni használatuk is. Egyre többen bízzák a kertjüket egy robotfűnyíróra, de a technológiát a közeljövőben alkalmazzák majd az egészségügyben, futárszolgálatoknál és otthonaink védelmében is.

4. 3D-nyomtatók

2020-ra a legtöbb háztartás megengedhet majd magának egy jó minőségű 3D-nyomtatót, felállítva így egy otthoni mini-gyárat.

5. Felhő

A vállalatok már most kezdenek áttérni a felhő-alapú adattárolásra, aminek köszönhetően nő a valós idejű adatmegosztás mértéke, és javulhat az ügyfélszolgálat.

6. Mesterséges intelligencia

1997-ben történt, hogy a Deep Blue nevű számítógép megverte Gary Kasparov sakkvilágbajnokot, és ha fennmarad ez az ütemű fejlődés, nemsokára számítógép által vezérelt ügyfélszolgálatosokkal fogunk beszélni, mi viszont meg leszünk győződve, hogy valós személy van a vonal másik oldalán.
Kapcsolódó cikkek
Real Business
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.