brusszel


Felszámolják a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft.-t

Figyelő Online
2015.05.28  10:34   
mail
nyomtatás
Csődeljárás után felszámolás kezdődött a szombathelyi MÁV Vasjármű Járműjavító és Gyártó Kft.-nél, a felszámoló azonban bízik abban, hogy sikerül megtartani a mintegy 220 munkahelyet és tovább működhet a nagy múltú, a kormányzat által stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított cég.
Péter Márta, a kft. felszámolója az MTI-nek csütörtökön elmondta: a bejelentkezett hitelezők összehívásával februárban csődegyezségi tárgyalást tartott, ahol a jelenlévő hitelezők nem járultak hozzá a fizetési moratórium további meghosszabbításához, emiatt a Vas Megyei Törvényszék május 15-i kezdő időponttal elrendelte az adós társaság felszámolását.

Hozzáfűzte: a társaság több mint 270 hitelezőnek tartozik, a kifizetetlen tartozás összege meghaladja az egymilliárd forintot, a cégnek ingatlan vagyona nincs, az ingóságok felértékelése folyamatban van.

Szólt arról is, hogy a kft.-nek folyamatosan vannak megrendelései, amelyek az év végéig, sőt azon túl is lehetővé teszik a működést, fedezik a termelési költségeket és a béreket.

Tájékoztatása szerint a megrendelők közé tartozik több vasúti szállítással foglalkozó hazai és külföldi cég.

Péter Márta elmondta azt is: idén a kft. árbevételi tervében egymilliárd forintot meghaladó összeg szerepel, amelynek elérését a már megkötött szerződések alapján reálisnak tartja.

A felszámoló közölte: már a csődeljárás során is volt befektetői érdeklődés, ezért arra számít, hogy sikerül olyan vevőt találni, aki egyben tartva a céget, képes lesz megőrizni a munkahelyeket és hosszú távon is lehetőséget lát a munka folytatására.

Péter Márta elmondta: a kft. a csődeljárás előtt éveken át több százmillió forintnyi veszteséget halmozott fel, 400 millió forint banki tartozása keletkezett, aminek törlesztését a cég már nem tudta fizetni. A csődeljárás alatt viszont - mivel nem kellett fizetni az adósságot - a bevételekből a cég működése finanszírozhatóvá vált.

A felszámolás során a felszámoló a vagyonelemeket - gépeket, berendezéseket, eszközöket - értékesíti, a befolyt összegből tudják a hitelezők igényeit kielégíteni. Amennyiben a vagyonelemek új tulajdonosa úgy gondolja, hogy folytatja a MÁV Vasjármű Kft. által végzett tevékenységeket - hiszen jelenleg is vannak megrendelései - az új tulajdonost már nem terhelik a cég korábbi tartozásai és esetleg további fejlesztésekre is megnyílik a lehetőség - mondta.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.