brusszel


Paks II: 2025-ös rajt szerepel a szerződésben

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2015.05.28  11:35   
mail
nyomtatás
A szerződés szerint 10 év múlva kezdheti meg a termelést az első új paksi atomerőmű - válaszolta a Figyelő kérdésére Alekszej Szacsik a Paks II fővállalkozója, a Nyizsnyij Novgorod-i Mérnöki Iroda képviselője.
A Rosatom szakértője a Magyar Nukleáris Társaság meghívására tartott előadást Budapesten arról az úgynevezett Multi-D rendszerről, amely a határidők tartását biztosítja a cég projektjei esetében. A rendszer lényege, hogy különböző IT-megoldásokkal segíti a teljes tervezési, építési és üzemeltetési folyamat optimalizálását, lerövidítve így a kivitelezéshez szükséges időt, és csökkentve a költségeket. A rendszer a teljes az egyes projekteket munkafolyamatokig, akár a daruk mozgásáig képes lebontani.

Alekszej Szacsik előadásában elmondta: a magyar fél által megfogalmazott paksi beruházással kapcsolatos mintegy 12 ezer követelményt már rögzítették a Multi-D rendszerbe. Ez alapján - ahogy ezt lapunk kérdésére elmondta - tervezik tartani a szerződésben rögzített 2025-2026-os rajtot.

Mindez azért érdekes, mert bár korábban is 2025-2026-os rajtot emlegettek kormányzati oldalról is, ezt azonban többnyire feltételes módban tették, a konkrét szerződésre vonatkozó kérdéseket jellemzően arra hivatkozva hárították el, hogy a teljes kontraktus minősített adat (a december 9-én aláírt megvalósítási megállapodásokat Lázár János titkosította).

A paksi beruházással kapcsolatos egyetlen nyilvános kontraktus, a tavaly januárban aláírt államközi szerződés mindössze annyit rögzít, hogy a beruházáshoz biztosított orosz hitel első részletét legkésőbb 2026. március 15-én kell kifizetnie a magyar félnek. Ebből korábban mindenki azt a következtetést vonta le, hogy az első blokknak még ez előtt üzembe kell állnia, ha a magyar fél nem akar sokat bukni az üzleten.
mail
nyomtatás
címkék: Paksbővítés

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.