brusszel


Washington kiadja Pekingnek a korrupt kínai vezetőt

Figyelő Online
2015.05.29  16:35   frissítve: 2015.05.29 16:42
mail
nyomtatás
A legkeresettebb, nemzetközileg is körözött személyről van szó.
A China Daily című angol nyelvű napilap pénteki száma szerint Washington kész Jang Hsziu-csu kiadatására, akit tavaly fogtak el az Egyesült Államokban, amikor hamis holland útlevéllel próbált meg belépni az országba. Jang azt követően szökött meg Hollandiából, hogy elutasították politikai menedékkérelmét és arra készültek, hogy hazatoloncolják.

A 68 éves Jang valaha a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Vencsou városának volt a polgármester-helyettese az 1990-es években, amikor a térség tehetős vállalkozói révén országos ismertségre tett szert. 1996-ban ötemeletes épületet vásárolt 5 millió dollárért (1,4 milliárd forintért) a New York-i Manhattanben. Jang, akit szülőhelyén annak idején "korrupt királynőnek" neveztek el, jelenleg New Jerseyben várja sorsa alakulását.

A korrupció elleni küzdelem látványos állomásaként a múlt hónapban száz olyan keresett személy fényképét és adatait tette közzé az Interpol Kínai Nemzeti Irodája, akiket gazdasági bűncselekmények miatt köröznek. Az Interpol úgynevezett vörös körözési listájára elsősorban különböző szintű vezetők, állami vállalati funkcionáriusok kerültek, de vannak köztük volt rendőrök, könyvelők, pénzintézeti, banki alkalmazottak is.

Május elején öt év után Szingapúrból hazakerült a második számú keresett személy, Li Hua-po, akit Szingapúrban is bíróság elé állítottak. Kínából 29,5 millió jüannal (4,7 milliárd forint) távozott.A kínai külügyminisztérium szóvivője legutóbb úgy fogalmazott, külföldön tartózkodni nem jelenti azt, hogy valaki törvényen kívülre helyezi magát. Hung Lej ezt azzal kapcsolatban jegyezte meg, hogy híre kelt, Kanada kiadhatja Michael Csing Mo Jeung vancouveri ingatlanmogult, akit hazájában csalással, sikkasztással vádolnak. A férfi 1996 óta rendelkezik kanadai állandó tartózkodási engedéllyel, de az állampolgárságot megtagadták tőle.
Korábbi híradásokból kiderült: dacára annak, hogy Kínának a legtöbb érintett országgal nincs kiadatási egyezménye, tavaly a "Rókavadászat" elnevezésű kampány során sikerült elérni, hogy csaknem 500 szökevény - egy részük önként - hazatérjen. Több mint 3 milliárd jüan (136 milliárd forint) volt a számlájukon. A folytatódó kampány immár Skynet elnevezéssel fut.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.