brusszel


Honnan jut a Fifa pénzhez és hogyan kezeli azt ?

Figyelő Online
2015.06.01  15:46   
mail
nyomtatás
Az Egyesült Államok és Svájc hatóságai korrupciós vádak alapján vizsgálatot folytatnak a Fifa, a labdarúgás vezető testülete ellen. Tizennégy vezető tisztségviselőt azzal vádolnak, hogy kenőpénzeket fogadtak el. A 24 év során felvett fekete pénzek elérhették a 150 millió US dollárt.
Hogyan jut a Zürichben székelő multi-millió dolláros költségvetésű szervezet pénzhez és mire költi a bevételeit ?

A 2011 és 2014 közötti időszakban a Fifa a Világbajnokság megrendezéséből 4 826, egyéb események lebonyolításából 311 millió US dollár bevételre tett szert. Kamatjellegű bevételei 310, egyéb címen befolyó pénzei 271 millió US dollárt értek el. Összességében ezek a tételek 5 718 millió US dollár bevételt képeztek.

A kiadási oldal legnagyobb tétele a világbajnokság megrendezése, amely 2 312 millió US dollárba került. A tagországok és azok szövetségei 598 millió US dollárt kaptak. Egyéb eseményekre 505, különböző futball-programokra 454 millió US dollárt költöttek. A Fifa szervezetének fenntartása, az alkalmazottak fizetése 397 milliót vitt el és a Fifa-t 334 millió US dollár árfolyam-veszteség érte. A szervezet bizottságainak működtetése, a konferenciák szervezése 131 millióba került, 649 millió egyéb költséget számoltak el.

Az összes kiadás 5 380 millió US dollárt tett ki.

A két párhuzamos vizsgálat közül az amerikai a Concacaf és a Conmebol elleni korrupciós folyamatokat kutatja annak a két szövetségnek a tagjai körében, akik az amerikai félteke és a karibi térség nemzeti szövetségeit tömörítik.

Az utolsó világbajnokság négy éves időszaka alatt minden nemzeti szövetség legalább 2 millió US dollárt, a két kontinentális szövetség pedig 17,5 millió US dollárt kapott a Fifa-tól. Az amerikai kontinens szervezetei 2011 és 2014 között összesen mintegy 137 millió US dollárt könyvelhettek el.

A svájci hatóságok vizsgálatának középpontjában a 2018. és 2022. évi világbajnokság rendezési jogáért folytatott pályázat áll, amelyet Oroszországban és Qatarban bonyolítanak le.

Bármilyen, a világbajnokság megrendezése körüli bizonytalanság nagy gondot jelent a Világszövetség számára. A Fifa pénzügyi jelentése maga is egyértelműen utal arra, milyen nagy mértékben függ a szervezet az egyes tornák révén befolyó bevételektől. 
A világbajnokságok révén szerzett bevételek

A futball-világbajnokság a legvonzóbb sportesemény a világon, amely még az olimpiákat is elhomályosítja. A 2014. évi esemény selejtezői és maga a torna négy év alatt 4,8 milliárd US dollárt hozott a konyhára. A Fifa a költségek levonása után több, mint 2 milliárd US dollár hasznot könyvelhetett el.
A 2014. évi világbajnokság 4,8 milliárd US dollárnyi bevétele öt különböző részre osztható.

A televíziós közvetítések jogdíja 2,4 milliárd US dollárt tett ki; a világbajnoki döntőt 214 ország nézői követték figyelemmel. 
A marketing-jogokból 1,6 milliárd US dollár folyt be. A 6 fő szponzor egyenként mintegy évi 30 millió US dollárt fizetett. Az egyik szponzor a világ 90 országába vitte el a világbajnoki trófeát.
A jegybevétel összege 3 141 908 jegy eladása után elérte az 527 millió US dollárt.
A vendéglátási lehetőségek, VIP páholyok értékesítése 184 millió US dollárt hozott. A mérkőzéseken 373 ezer díszvendég jelent meg.

Névhasználati jogokat 77 millió termékre adtak el, ez 107 millió US dollár bevételt eredményezett.

Mennyi pénzt tart meg a Fifa ?

A Fifa bevételei többségét elkölti, de a mindenkori nyereség egy részéből pénzügyi tartalékot képez. A tartalékot a szervezet vezetői nagyon fontosnak tartják, mert nagyon nehéz biztosítót találni, aki hajlandó vállalni a Világbajnokság esetleges, utolsó pillanatban történő elmaradásának kockázatát.

Ennek a tartaléknak az értéke az elmúlt évtizedben meredeken emelkedett; a 2005. évi 350 millió US dollár szintről értéke 2014-re 1,5 milliárd US dollárra nőtt.
Az amerikai vádirat 20 évet meghaladó időszak több, mint 150 millió US dollár értékű korrupciójáról szól. Ez az összeg körülbelül 10%-át teszi ki annak a tartaléknak, amellyel a Fifa szükséghelyzetek kezelésére jelenleg rendelkezik. 
http://www.bbc.com/news/world-europe-32923882

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.