brusszel


Júniusban ismét lépnek Matolcsyék

Figyelő Online
2015.06.02  12:10   
mail
nyomtatás
Az inflációs folyamatok alapján további kamatcsökkentés lehetséges és valószínűsíthető - jelentette ki a monetáris tanács júniusi kamatdöntésének várható kimenetelét latolgatva Pesuth Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Tanszék oktatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
A külső feltételek szempontjából fontosnak tartotta kiemelni, hogy amíg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatemelésre készül, addig az Európai Központi Bank (EKB) részéről további monetáris ösztönzés várható.Úgy vélte, ha Amerikában monetáris szigorítás következik be, az eurózóna jegybankja pedig további pénzt pumpál a gazdaságba, akkor a befektetők magatartása nem teljesen kiszámítható.

Ebben a környezetben kell egy olyan kis nyitott gazdaságú országnak, mint Magyarország előremutató, hiteles, kiszámítható monetáris politikát folytatni. Ezért lesz a júniusi kamatdöntés meghatározó - emelte ki az elemző.Kifejtette, a Magyar Nemzeti Bank új gazdaságpolitikája Matolcsy György vezetésével az eddigiekben a reálgazdasági szempontokra fókuszált.

A kamatcsökkentési ciklus újranyitásával, a növekedési hitelprogrammal és a devizahitelek kivezetésével sikerült beindítani a növekedést és számos kockázatott kiiktatni a pénzügyi rendszerből.

A májusi kamatdöntés után azonban a 1,5 százalékos kamatszint mellett előtérbe kerül az infláció és a pénzügyi rendszer stabilitásának a szempontja - hívta fel a figyelmet Pesuth Tamás.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200