brusszel


Nem csillapodtak a kedélyek a Corvinuson

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2015.06.07  14:00   
mail
nyomtatás
EGYETEMI ÁTALAKÍTÁSOK. Az ellenállás foka dönti el, hogy felszabdalják-e a Corvinust - értesült az oktatóktól a Figyelő, a Felsőoktatási Államtitkárság azonban azt közölte, nem ismer ilyen tervet.
A Corvinus oktatói szerint bizonyos, hogy átalakítják az egyetemet, a legdrasztikusabb lépéseket azonban jegelik. Attól függően kerülhet rá sor a nyár közepén, hogy jelentős ellenállásba ütközik-e vagy sem. Fű alatt semmiképpen sem tudják végrehajtani, mert túlontúl nagy média nyilvánosságot kapott már a terv - hallottuk informátorainktól. Lapunk úgy tudja, a döntés Orbán kezében van.

„Mindenki tagadásban van, ezzel szemben állnak a tények, amelyek az egyetem jövőjét érintik" - fogalmazott a Figyelőnek a Corvinus Egyetem egyik névtelenséget kérő oktatója annak kapcsán, hogy az egyetem vezetése és kormányzati politikusok is cáfolták az intézmény feldarabolását. Szerinte nem nyugtattak meg senkit, egyszerűen azért, mert a belső átalakítások, az elbukott pályázati pénzek, s egyáltalán, mindaz, ami történik - tanszékek, intézetek más karokra telepítése - a hivatalos közlések ellen szólnak. Megfogalmazása szerint bizonytalanságban tartják az oktatói kart, de az egész egyetemi szektort is, hivatalosan senki nem lát, nem hall, nem beszél.

TITKOLÓZÁS
Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora lapunk megkeresésére múlt héten azt közölte, nem tud ilyen tervről, s változatlanul vallja, hogy az egységben van az egyetem tudományos ereje. Hangsúlyozta, a szerkezetátalakítással kapcsolatos konkrét egyeztetések csak most kezdődtek el, néhány hét múlva lehet a konkrétumokról beszélni. Ehhez képest egyik informátorunk úgy fogalmazott, korántsem nyugtatta meg az oktatókat az, hogy általánosságban cáfolták vezető politikusok az intézmény szétszedését. Ő úgy tudja, hogy a Corvinus mellett más intézményeket is átalakítanak, csak titkolózik a Felsőoktatási Államtitkárság.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet kivéve szinte valamennyinek intézménynek van félnivalója - mondta. „Nehéz helyzetbe kerülnek, csökken a közvetlen állami támogatásuk, komplett képzések tűnhetnek el"- magyarázta. Elmondása szerint a Corvinusról nem hivatalosan továbbra is azt hallani, hogy elkerül a Tájépítészeti-, Élelmiszertudományi- és a Kertészettudományi Kar. Elkeserítőnek nevezte, hogy kollégái közül senki nem lép fel nyíltan a terv ellen.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.