brusszel


Ennyit keresett Andy Vajna tavaly

Figyelő Online - Váczi István
2015.06.05  16:58   frissítve: 2015.06.05 16:52
mail
nyomtatás
Néhány napos késéssel, de végül megjelentek Andy Vajna legfontosabb céges érdekeltségeinek 2014-es beszámolói. Ezekből kiderül, hogy a filmipari kormánybiztosként is dolgozó üzletember tavaly több mint 3,2 milliárdos osztalékkal gazdagodott.
Andy Vajna szereti hangoztatni, hogy filmipari kormánybiztosként - díjazás nélkül - végzett munkája teljesen független üzleti tevékenységéből, amelyből, mint egyszer fogalmazott, meg kell élnie. Ezzel biztosan nem lesz gond mostanában, mivel üzleti vállalkozásai több mint 3,2 milliárd forint osztalékkal gyarapították tavaly.

Itt meg kell jegyezni, hogy ez az összeg első körben a Magyarországon működő érdekeltségei mögött álló, különböző - kedvező adózású - helyeken bejegyzett vállalkozásokat illeti. Az előbbiekkel kapcsolatban azonban maga Andy Vajna is azt szokta hangoztatni, hogy ezek végső soron az övéi, ebből pedig az következik, hogy az osztalék is nála landol.

Csak a kaszinó

Noha érdekeltségei több ágazatban is működnek, a nyereségtermelés szempontjából kizárólag a kaszinók világa érdemel figyelmet. A fővárosi Las Vegas Casinót működtető cége tavaly - minden soron jelentősen gyarapodva - 7,7 milliárdos árbevételt és nem egészen 3,1 milliárdos adózott eredményt ért el, amelyet az utolsó forintig kivett osztalékként.

Ezeken kívül még a szintén a kaszinóhoz kötődő cége, a Bár-Co Vendéglátóipari Kft. érdemel említést, amely 483 milliós forgalom mellett hozott 101 milliós profitot. Az osztalék azonban ennél is nagyobb, 168 millió volt, ugyanis az eredménytartalékot is igénybe vették a kifizetéshez.

Lesz még több is

Erre mondják, hogy príma év, ez azonban minden bizonnyal még csak a kezdet, köszönhetően az állami hátszélnek. A kormány még az előző ciklusban betiltotta a nyerőgépek üzemeltetését a kaszinókon kívül, vagyis megszüntette azt a konkurenciát, amely miatt az előbbiek addig gyakran csak szenvedtek.

Ezt követően úgy alakította a jogszabályi környezetet, hogy a megbízhatónak minősített játékszervezők pályázat nélkül, a nemzetgazdasági miniszter döntésével megkaphatták a koncessziókat. Andy Vajna - dacára offshore cégstruktúráinak - ilyennek minősült. Meg is kapta mind az öt budapesti kaszinókoncessziót, vagyis az állam beintett saját cégének, a Szerencsjáték Zrt.-nek, amelynek tavaly év végén be kellett zárnia a szintén fővárosi Tropicana kaszinóját.

Az ezt működtető leányvállalat búcsúként még kifizetett 4,8 milliárd forint osztalékot állami gazdájának. Ebből is látszik, milyen nagyságrendű összegről gondolja azt a kormány, hogy annak a költségvetéssel szemben jobb helye van Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető barátjánál, azaz Andy Vajnánál.

Évi 7 milliárdos profit is lehet

Ez azonban nem minden. Tavaly - konzervatív számítással - a Figyelő arra jutott, hogy az állam éves szinten 7 milliárdos tiszta profitról mondott le Vajna javára azzal, hogy ő, nem pedig az ugyanúgy alkalmas Szerencsejáték Zrt. kapta meg a kaszinókoncessziókat. A négy új hely - az egyik az átfazonírozott Tropicana - azóta meg is nyitott.

Hosszan sorolhatnánk még azokat a törvényalkotói húzásokat, amelyekkel Vajnának és mellesleg a Debrecenben és Nyíregyházán kaszinót nyitó Szima Gábornak kedveztek. (Utóbbi érdekeltségei közé tartozik a Debrecen focicsapata is.) De nem akarjuk túl sokat ismételni a korábbiakat, inkább olvassák el az aktuális Figyelőben, ahol mellesleg az is kiderül, hogy mennyire hasítottak tavaly Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégei.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200