brusszel


Bloggerből online partizánok

Figyelő Online - Szőke Bálint
2015.06.07  11:06   
mail
nyomtatás
Amatőr nyomozók a közösségi médiában közzétett profilképeik és bejegyzéseik alapján gyűjtenek bizonyítékokat az orosz katonák ukrajnai jelenlétére, írja a Radio Free Europe/Radio Liberty.
A Kelet-Ukrajnában egy éve zajló konfliktus kirobbanása óta a Kreml következetesen ragaszkodik azon kijelentéséhez, hogy orosz katonák márpedig nem vesznek részt a véres összecsapásokban. Putyin elnök nonszensznek nevezte az erre utaló feltételezéseket.

Anton Pavlusko, matematikusként végzett ukrán IT-manager és blogger szerint az ukrán nép feladata, hogy bizonyítékot szolgáltasson az orosz jelenlét tényére. „Az oroszok hivatalos álláspontja, hogy ők ugyan nincsenek jelen mégis győzedelmeskedni fognak" - véli. „Az ukrán bloggerek feladata pedig, hogy bebizonyítsák, igenis vannak oroszok Ukrajnában."

Oroszok alatt nem önkénteseket, vagy, ahogy azt korábban a Kreml állította, eltávozáson lévő állami katonákat ért, hanem az összecsapásokban hivatalos parancsra részt vevő harcosokat.

Pavlusko szabadidejében hasonszőrű bloggertársaival az orosz nyelvű közösségi médiát kutatja, mint például az orosz Facebookként is ismert VK profiljait.

„Rengeteg időbe kerül, sokak életéből nagy darabot kanyarít ki a nyomozás, de minden perce megéri" - mondja Pavlusko. „Néha órákig kutatsz a profilok közt, néha hónapokig tart nyomon követni egyetlen katonát. De ez mind megéri."

Alexander Vershbow NATO-főtitkárhelyettes úgy véli, a Kreml számára egyre nehezebb fenntartani a látszatot, hogy Moszkva nem involválódik a kelet-ukrajnai eseményekbe, hogy nem orosz katonák harcolnak és halnak meg a felkelők oldalán. A Bloomberg tudósítása amerikai törvényhozókat idézett, akik szerint Oroszország hordozható krematóriumokkal szabadul meg a holttestektől.

Pavlusko állítása szerint a katonák egyértelmű nyomokat hagynak képeik és kommentjeik által, bizonyítván részvételüket az eddig közel hatezer életet követelő összecsapásokban. A feltöltött képek gyakran elárulják a résztvevőket és fényt derítenek a rajtuk szereplők tevékenységére, fegyverzetük és felszerelésük is könnyedén beazonosítható.

Egyes katonák nemtörődöm hozzáállása már sokuk lebuktatásához vezetett. Iflat Mubarakzijanov profilja tanúsága szerint orosz sorkatona, ennek ellenére előszeretettel pózol fegyverével ukrán vegyesboltok, elektronikai üzletek és Krasznodon városának névtáblája előtt. „Mindent lefotóz, amit lát, szó szerint minden ukrán feliratot, ami elébe kerül" mondja Pavlusko. „Aztán meg az orosz hadseregben látható. Adott a kérdés: milyen minőségében van jelen ez az ember Ukrajnában?"

A nyomozó bloggerek találataikat Facebook oldalukon, valamint az informnapalm.com internetes oldalon is közzéteszik. Segítségükkel azonosították be a nemrégiben a Luhanszk környékén elfogott két orosz katonát, Alexander Alexandrovot és Jevgenyij Jerofejevet, akiket az ukrán állam terrorizmus vádjával fog perbe. Ha bűnösnek találják őket, tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak. Az orosz védelmi minisztérium szerint ugyan a két katona szolgált a hadseregben, az ott tartózkodásuk idején nem álltak szolgálatban.

Ugyan az ukrán erők számára nagy győzelem az orosz katonák elfogása, Pavlusko szerint Kijev nem tett túl sok erőfeszítést, hogy bizonyítsa az orosz részvételt. „Mi végezzük önkéntesen azt a munkát, amit az ukrán hatóságoknak kellene" - panaszkodik. „Mivel a hatóságok igen sajátos módon közelítik a kérdést, úgy döntöttünk, a saját kezünkbe vesszük az ügyet."

Nem csupán Pavlusko és társai vívják internetes háborújukat: 2014-ben Ukrajna új információs minisztériuma „iArmy" néven toborzott internetezőket, hogy ellensúlyozzák az orosz propagandát, és az azt terjesztő netes trollokat.

Az ENSZ jelentései szerint közel 15 ezren sérültek már meg a folyamatosan zajló harcokban, Pavlusko becslései szerinti több ezer, Ukrajnába telepített orosz katonából pedig rendkívül kevés beazonosítható. Ennek ellenére bízik benne, hogy ez a maroknyi, bloggerek által felgöngyölített ügy is elegendő ahhoz, hogy segítsen hazájának felelősségre vonni Oroszországot, mikor eljön az ideje.

„Később, mikor véget ér a háború, mikor Putyin uralma a végéhez ér, és remélhetőleg egy liberálisabb utód követi, mindenért, az összes Ukrajnában elkattintott fotóért felelniük kell majd. És akkor senki nem mondhatja, hogy Oroszország nem volt ott."
Kapcsolódó cikkek
Radio Free Europe/Radio Liberty
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200