brusszel


Az ukrajnai válság a németországi G7 csúcstalálkozó fő témája

Figyelő Online
2015.06.07  13:19   
mail
nyomtatás
A világ leggazdagabb országainak vezetői vesznek részt az ez évi G7 csúcstalálkozón Németországban, a bajor Alpok hegyei között.
Barack Obama elnök érkezésekor arra szólított fel, hogy a csúcstalálkozó foglaljon állást az ukrajnai „orosz agresszióval" szemben.


A görög adósságválság és a világméretű klímaváltozás témakörei szintén szerepelnek a találkozó napirendjén.


A korábban G8-nak ismert csúcstalálkozóról Oroszországot a Krím félsziget tavalyi bekebelezése óta kizárták.


Vladimir Putyin személye a megbeszélések során a figyelem középpontjába kerül, mert tartani lehet attól, hogy az orosz elnök szándékosan fokozza a katonai feszültséget Kelet-Ukrajnában.


A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy a lázadók támogatására csapatokat küld Kelet-Ukrajnába. Ezt a vádat sok elemző ismétlődően megfogalmazza. Moszkva tagad, és azt állítja, hogy az ott harcoló minden orosz katona önkétes.

Nincs mitől tartani


Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok egy új megállapodást szeretne. Ennek részeként támogatást ajánlanak azoknak az EU-tagországoknak, amelyek bizonytalanok a Moszkva elleni, az orosz gazdaságnak kárt okozó szankciók további fenntartása tekintetében.


A Nyugat, az orosz beavatkozással kapcsolatos aggodalmakra válaszolva, fokozza katonai jelenlétét Kelet-Európa országaiban.


Putyin elnök viszont szombaton azt mondta, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést és „más gondok kezelésével van elfoglalva".


A Corriere della Sera olasz újságnak Putyin azt mondta: „Csak egy őrült, és ő is csak álmában képzelheti, hogy Oroszország váratlanul megtámadja a Nato-t. A világ olyan hatalmas mértékben megváltozott, hogy ma már józan ésszel el sem lehet képzelni egy ilyen nagyszabású katonai összecsapást."


A G7 csúcstalálkozó előtt tüntetők ezrei vonultak a közeli város, Garmisch Partenkirchen utcáin, akik esetenként össze is csaptak a kivezényelt rendőrökkel.


A rendezvény biztonságára 17 ezer egyenruhás ügyel.


Számos tüntetőt sérülésekkel szállítottak kórházba, az események azonban a korábbi csúcstalálkozókhoz képest jóval szelídebbnek bizonyultak.


Az esemény házigazdája, Angela Merkel német kancellár az Egyesült Államok elnökét, Barack Obamát, a japán miniszterelnököt, Shinzo Abét, az Egyesült Királyság miniszterelnökét, David Cameront, a francia elnököt, Francois Hollande-ot, valamint Kanada és Olaszország miniszterelnökeit, Stephen Harpert és Matteo Renzit látja vendégül Bajorországban.


Angela Merkel szeretné, ha a csúcstalálkozó során megvitatnák átfogó reformtervét azokról a világméretű lépésekről is, amelyeket az Ebolához hasonló járványok esetében kellene alkalmazni.


Merkel át szeretné szervezni Egészségügyi Világszervezet és új irányokat adni az intézmény tevékenységének, amely az Ebola-járvány idején eléggé eszköztelennek bizonyult. Elképzelése szerint létre kellene hozni egy nemzetközi orvos és tudós-csoportot, amely jövőbeni válságok esetében bevethető lenne.

 

David Cameron ismertetni fogja a „betegségeket felderítő" csapatra vonatkozó terveit, amely új fertőzések azonosítása céljábólbárhol bevethető lenne.


A csúcstalálkozó résztvevői Nigéria, Tunézia és Irak vezetőivel hétfőn várhatóan áttekintik az olyan csoportok, mint az Iszlám Állam, illetve a Boko Haram által képviselt katonai fenyegetés kérdéskörét. Ezek az országok abba a körbe sorolhatóak, amelyeknek a G7 tagjai helyszíni segítséget szeretnének nyújtani problémáik megoldásához.

http://www.bbc.com/news/world-33038788

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.