brusszel


Szerbiában augusztustól drágul az áram

Figyelő Online
2015.06.11  12:39   
mail
nyomtatás
Augusztus elsejétől 12 százalékkal drágul a villanyáram Szerbiában - erről döntött csütörtökön a szerb kormány. A pénzügyminiszter szerint még így is Szerbiában kell a legkevesebbet fizetni az elektromos energiáért.
A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly november végén kötött, és idén január elsején életbe lépett egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás értelmében 15 százalékkal kellett volna növelni a villanyáram árát, ám az utolsó pillanatban sikerült megállapodni egy mérsékeltebb emelésről - jelentette ki Aleksandar Antic energiaügyi miniszter a csütörtöki kormányülést követően.

Az IMF eredetileg azt szerette volna, hogy már áprilistól dráguljon a villanyáram a balkáni országban, ezzel egyidejűleg pedig nyereségesebbé váljon az áramszolgáltató, és ne terhelje a költségvetést, a belgrádi kormány azonban augusztusig halasztotta az áremelést.

"Szerbiában a háztartások átlagosan körülbelül 2500 dinárt (6500 forint) fizetnek az áramért, ami azt jelenti, hogy ezután havonta körülbelül 300 dinárral (780 forint) fizetnek majd többet" - magyarázta Dusan Vujovic pénzügyminiszter. Kiemelte: az európai országok közül még így is Szerbiában kell a legkevesebbet fizetni az elektromos energiáért. Példaként említette, hogy Montenegróban és Horvátországban kétszer ennyibe, Bosznia-Hercegovinában pedig 15 százalékkal többe kerül a villanyáram köbmétere, mint Szerbiában. Augusztustól a nyugat-balkáni országban kilowattóránként 7,28 dinárt (19 forint) kell majd fizetni.
mail
nyomtatás
címkék: Szerbiaáram

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.