brusszel


Ne vicceljen a bombákkal és ne napozzon meztelenül!

Figyelő Online
2015.06.15  12:07   
mail
nyomtatás
Mit szabad és mit nem szabad csinálni, hogyha valaki az USA-ba utazik vakációzni? A Foreign Policy újságírója, Rosa Brooks összegyűjtötte azokat a javaslatokat, amelyeket az Amerikai Egyesült Államokba utazóknak tanácsolnak a külföldi kormányok.
Egyszer egy turista azt mesélte, hogy az amerikaiak sokkal kedvesebbek és udvariasabbak, mint a szülőföldjén élők. Nagyon örültem, mikor meghallottam ezt - a lelkesedésem azonban csak addig tartott, amíg hozzá nem tette, hogy ez az udvariasság kötelező, hiszen minden amerikai fegyvert hord magánál és a legkisebb provokáció hatására lövöldözni kezd. Miből gondolja ezt? - kérdeztem. A nagykövetségen ezt mondták neki - magyarázta.

Nem ez volt a legfurcsább sztereotípia, amit hallottam, az azonban meglepett, hogy egy követségen tudta meg ezt, és nem a hollywoodi filmekből. Kíváncsi voltam, hogy a külföldiek milyen utazási tanácsokat szerezhetnek saját országukban az USA-val kapcsolatban. A legtöbb országban a praktikus információk - a vízummal, az időzónákkal, a fizetési lehetőségekkel vagy az elektromossággal kapcsolatban - voltak többségben, azonban néhány furcsaság is felbukkant.

Egyesült Királyság
Az Egyesült Királyságban összességében pozitív képet festettek az USA-ról. Azonban a közúti biztonsággal kapcsolatban aggódtak: az Egyesült Államokban 100 ezerből 10.7 haláleset közúti baleset miatt történik, míg az Egyesült Királyságban csupán 2.8. Ezen kívül kiemelték, hogy az egészségügyi ellátás kifejezetten drága az USA-ban (akár a hazautazás és az otthoni ellátás is olcsóbb lehet). Továbbá figyelmeztetik a brit állampolgárokat, hogy az amerikaiak nem mindig értékelik a brit humort. Emiatt arra kérik a brit turistákat, hogy ne vicceljenek a terrorizmussal és a bombákkal, főleg nem akkor, amikor a reptereken tartózkodnak.

Franciaország

A francia hatóságok is arra hívják fel az Egyesült Államokba utazók figyelmét, hogy óvatosan vicceljenek - főleg a bőröndjük tartalmával kapcsolatban - és vegyék komolyan a rendőröket, mert könnyen bajba kerülhetnek. Ezen kívül azt is hangsúlyozzák, hogy tilos meztelenül napozni a tengerparton. A visszafogottságra kérik a franciákat, mivel az amerikaiak „prűdek és fegyvert viselnek".

Németország
A német turistákat is figyelmeztetik arra, hogy „az Egyesült Államokban viszonylag könnyű fegyverhez jutni". Emiatt a német külügyminisztérium azt tanácsolja az utazóknak, hogyha fegyveres rablásba keverednek, semmiképpen se szálljanak szembe a támadóval. A német hatóságok is hangsúlyozzák, hogy tilos a meztelen strandolás és napozás. Továbbá azt sem javasolják, hogy a turisták meztelen kisgyerekekről vagy babákról (akár a saját gyermekükről) készítsenek fényképet, mert könnyen meggyanúsítják őket pedofíliával.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200