brusszel


Ukrajna jövőre már gazdasági növekedést remél

Figyelő Online
2015.06.16  16:25   
mail
nyomtatás
Ukrajna arra alapozza jövő évi költségvetését, hogy növekedésnek indul a gazdaság, erősen csökken az infláció és nem éleződik tovább az orosz-ukrán konfliktus.
Natalja Jareszko pénzügyminiszter kedden az ukrán parlamentben azt mondta, hogy a minisztérium prognózisa szerint a hazai össztermék (GDP) jövőre 2 százalékkal bővül és az infláció 9 százalékra csökken.

Jórészt az orosz-ukrán konfliktus miatt az ukrán GDP az idén várhatóan 7,5 százalékkal zsugorodik a tavalyi 6,8 százalék után, de már 2013-ban is stagnált, 2012-ben pedig csak 0,2 százalékkal nőtt.

A költségvetés összeállításakor 22,5 hrivnyás dollárárfolyammal számolnak - mondta Jareszko. A hivatalos jegybanki középárfolyam kedden 21,45 hrivnya volt.

A hrivnya árfolyama májusban 50 százalékkal zuhant, a dollár jegyzése 30 hrivnyára szökött fel. Azóta stabilizálódott az árfolyam, de továbbra is 23 százalékos leértékelődést mutat az év eleji jegyzéshez képest, aminek jelentős szerepe volt abban, hogy az éves infláció májusban elérte az 58,4 százalékot.

Ukrajnának egy 40 milliárd dolláros nemzetközi mentőprogram keretében el kell készítenie költségvetési prognózisát, majd szeptember 15-ig be kell terjesztenie a parlamentben a költségvetés tervezetét.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.