brusszel


Trafikpánik 2.0

Nemzeti dohányellátó
Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2015.06.19  14:00   frissítve: 2015.06.17 15:18
mail
nyomtatás
Követ dobott a trafikpiaci állóvízbe Lázár János a dohány-nagykereskedelmi koncessziót elnyerő két cég megnevezésével. A trafikosok áruhiánytól és a verseny durva megsértésétől tartanak. Részletek a Figyelőben.
Felszállt a füst! Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány újabb, a trafikvilágot és a dohányszektort megrázó döntéséről számolt be a múlt héten. E szerint az eddig sza-bad-pia-ci alapon működő nagykereskedelmet 600 milliós koncessziós díjért megkapja a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a magyar Continental csoporthoz tartozó Tabán Trafik Zrt. kettőse. Az utóbbi cég részben Lázár régi ismerőséé, Sánta Jánosé. Az üzletember évekkel ezelőtt részt vett a trafikrendszert átszabó jogszabálytervezet kidolgozásában.
Lázár János emlékeztetett rá: tavaly december 24-e óta van lehetőség arra, hogy a kormány számára bármelyik, nagykereskedelemre jogosult vállalkozás javaslatot tegyen a feladat ellátására. A miniszter szerint egyetlen, közös megkeresés érkezett, a két fenti cégtől. „A kormány annak érdekében, hogy az új rendszer november elsején bevezethető legyen, felhatalmazta a fejlesztési tárca vezetőjét, hogy a beérkezett ajánlatot elfogadja, és ezt a feladatot koncesszió keretében erre a két - egy külföldi és egy hazai - cégre bízza" - tette hozzá Lázár.

A trafikmutyis rémtörténetek után újabb sandaságot sejtők számára a tárcavezető váratlan érvet húzott elő. „Ez lényegében arról szól, hogy a trafikosokat a dohány-nagykereskedőkkel szemben ki fogja megvédeni, a különböző kiskereskedelmi tevékenységeket folytatók kiszolgáltatottságát hogyan lehet csökkenteni." A pályázat hiányát azzal magyarázta, hogy az ügyben nincsen közpénz.

A 600 milliós költségvetési bevétel nem hangzik rosszul, ám dohánypiaci szereplők szerint az ellátó legkevesebb 3 milliárd, de akár 10 milliárd forintos eredményt is termelhet. Vagyis e szerint az állam aranytálcán nyújt át legalább 2,4 milliárdos hasznot. De a bicska főleg azért nyílt ki a piaci szereplők zsebében, hogy mi alapján hozza megkülönböztetetten előnyös helyzetbe éppen ezt a két céget a kormány.

Félix Péter, a dohányzásellenes civilszervezet, a Füstirtók Egyesületének elnöke - aki a könnyebb ellenőrizhetőség érdekében amúgy nem ellenezné, hogy egyetlen vállalat lássa el a koncessziós nagykereskedői feladatot - a konkrét cégnevek hallatán máris a versenyért aggódik. „Ha ez így megvalósul, abban a pillanatban a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulok, mert nem lehet a konkurensek között meghirdetni monopolizált tevékenységet csak az alapján, hogy ki ad többet, mert az piacellenes" - mondta lapunknak Félix.

Részletek a Figyelőben.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: trafikdohány

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.