brusszel


Mozgósítás Ukrajnában - Egyre durvábbak a harcok

Figyelő Online
2015.06.18  12:19   
mail
nyomtatás
Újabb, immár a hatodik mozgósítási hullám kezdődött csütörtökön Ukrajnában, amelyet Kijev a kelet-ukrajnai válság mélyülésével indokolt. Az éjjel is súlyos harcok folytak a frontvonal mentén, a Donyeck melletti Marjinka településnél, illetve Luhanszk környékén háromszor indítottak rohamot a szakadárok a kijevi hadműveleti parancsnokság közlése szerint.
A tartalékosokat tavaly a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus áprilisi kirobbanása óta három hullámban mozgósították. Idén az első, sorrendben a negyedik mozgósítás január 20-án kezdődött és 90 napig tartott. A következő áprilisban zajlott, majd a hatodik most, amelyet hatvan naposra terveznek, hasonlóan az előző behívási szakaszhoz.

Anatolij Matiosz katonai ügyész még január elején jelezte, hogy a hatodik mozgósítás mintegy 50 ezer ukrán állampolgárt érint majd.

A kijevi hadműveleti parancsnokság csütörtöki közleménye szerint a kelet-ukrajnai frontvonal mentén továbbra is súlyos a helyzet, de a fegyveres erők egyelőre ellenőrzésük alatt tartják. A Donyeck közelében lévő, Kijev által ellenőrzött Marjinka településnél és a frontvonal Luhanszk megyei szakaszán összesen háromszor kísérelték meg szakadár csoportok áttörni a védelmi vonalat, de a katonák visszaverték a támadásokat.

Az elmúlt nap alatt 79-szer, az éjjel 35-ször nyitottak tüzet a szakadárok a hadsereg állásaira különféle fegyverekből, beleértve a minszki megállapodás alapján tiltott 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőket és Grad rakéta-sorozatvetőket. Támadásaik a frontvonal egész hosszát érintették. Donyeck körzetében 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték a Marjinka és Krasznohorvika településeknél lévő katonai állásokat, a harcok sújtotta két megye székhelyei között fekvő Artemivszk térségében pedig 152 milliméter kaliberű tarackokat is bevetettek.

Luhanszk megyében kevesebb tüzérségi támadást hajtottak végre a szakadárok, mint Donyeck megyében. Késő este viszont két diverzáns és felderítő osztaggal is közelharcba keveredtek a fegyveres erők tagjai Szokilnikiv település közelében. A parancsnokság közleménye szerint az összeütközés során a szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ezért visszavonultak.

Dmitro Timcsuk, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora Facebook-oldalán arról írt, hogy a Marjinkánál végrehajtott szakadár támadások nagyon emlékeztetnek a donyecki repülőtérnél élen kialakult helyzetre. Az ukrán ellenőrzésű településre az utóbbi napokban egyre gyakrabban próbálnak benyomulni a szakadárok, miközben nehézfegyverekkel lövik a település körüli katonai állásokat. A donyecki repülőteret is többször ostromolták meg a szakadár erők, miközben tüzérségük teljesen rommá lőtte. A "kiborgok", vagyis a repteret nagy kitartással védő ukrán katonák több havi kitartás után végül hátrébb vonultak a repülőtérről, amelyben már nem maradt fedezék számukra, és a romhalmazzá változtatott légi kikötő elvesztette stratégiai jelentőségét. A reptér környékén ugyanakkor azóta is rendszeresek a tüzérségi összecsapások a szemben álló felek között.

Közben Arszen Avakov belügyminiszter csütörtökön feloszlatta a harci övezetben működő Tornádó nevű különleges rendőri alakulatot, miután a bíróság letartóztatásba helyezte az alakulat parancsnokát és hét tagját, akiket gyilkosság, emberrablás, jogtalan fogva tartás és más súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak az ukrán hatóságok.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.