brusszel


Így szólt a pápa a gazdag államokhoz: „Fizessétek vissza az adósságotokat a szegényeknek”

Figyelő Online
2015.06.19  12:56   
mail
nyomtatás
A pápa a 180 oldalas klímaváltozásról szóló írásában a tehetős államok felelősségét emeli ki: a közömbösségük miatt alakulhatott ki ilyen súlyos környezeti válság - írja a Guardian.
A katolikus egyházfő arra szólította fel a Föld leggazdagabb országait, hogy kezdjék el visszafizetni a súlyos társadalmi adósságukat és tegyenek konkrét lépéseket a klímaváltozás ellen. Ennek hiányában az emberiségnek egy súlyos katasztrófával kell szembenéznie, amely komoly fenyegetést jelent mindannyiunknak.

A várakozásokkal ellentétben a pápa 180 oldalas enciklikája nem csak egy figyelemfelkeltő írás a nem megújuló energiaforrásokról. A dokumentumot áthatja az aggodalom a szegényekért, illetve határozottan megjelenik az is, hogy az erősebb, gazdagabb államok közömbössége tehet a kialakult helyzetről. „Azok igyekeznek leginkább elrejteni a problémát, akik a legtöbb erőforrással, politika vagy gazdasági hatalommal rendelkeznek" - írta Ferenc pápa.

„A szegény országokat a hatalmas mértékű adósságaikon keresztül kontrollálják a fejlettebbek, azonban nem sok szó esik a környezeti adósságról" - írta Ferenc pápa.

„Sokszor a fejlődő országokban találhatóak a legfontosabb környezeti erőforrás-lelőhelyek. Ők szolgálják ki a gazdagabb államok nyersanyagszükségletét - sokszor úgy, hogy saját jelenük és jövőjük is veszélybe kerül".

„A fejlett országoknak jelentős mértékben csökkenteniük kéne a nem megújuló energia felhasználásukat. Emellett segíteniük kéne a szegényebb országokat a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos programok kidolgozásában és megvalósításában".

Az enciklika egy egész részen keresztül foglalkozik a legújabb tudományos felfedezéssel, amelyet itt ökológiai válságnak neveznek (annak ellenére, hogy a múltban és jelenleg is több vitás kérdés van a tudósok és a katolikus egyház képviselői között). Az írásból kiderül, hogy a klímaváltozás nemcsak „egy súlyos következményekkel járó globális probléma", hanem aránytalanul nagy kárt okoz a legszegényebbeknek.
Jim Yong Kim, a Világban elnöke is egyetértett a szentatyával: „A pápai enciklika emlékeztet minket arra, hogy milyen szoros kapcsolat van a klímaváltozás és a szegénység között". Azt is elmondta, hogy a klímaváltozás leginkább a mélyszegénységben élő tömegeket sújtja. Az extrém időjárás miatt több, mint 2,5 millió ember halt meg és hatalmas anyagi kár keletkezett. „Meg kell ragadnunk a lehetőséget és csatlakoznunk kell a nagyratörő akcióhoz, hogy megvédjük az embereket és a környezetet" - tette hozzá.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.