brusszel


Lengyelországnak nem kell tartania a görög államcsődtől

Figyelő Online
2015.06.22  14:58   
mail
nyomtatás
Jár majd némi piaci felfordulással ha Görögország elhagyja az euróövezetet, a lengyel gazdaságnak azonban nincs mitől tartania - közölte Anna Zielinska-Glebocka a lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja hétfőn újságírókkal.
Valamilyen piaci megrázkódtatás biztosan lesz - mondta Anna Zielinska-Glebocka. Nehéz lenne azonban megmondani, hogy (az euróövezeti kilépés) pontosan milyen következményekkel fog járni, de véleményem szerint mi biztonságban vagyunk - fogalmazott.

Először is, a magam részéről nem gondolnám, hogy Görögország ki fog lépni az euróövezetből. Másodszor pedig ha mégis ez történne, arra nem egyik napról a másikra fog sor kerülni, hanem sokkal inkább lassú folyamat lesz - mutatott rá. Az euróövezet vezetése semmilyen hirtelen megrázkódtatást nem fog megengedni.

Mateusz Szczurek lengyel pénzügyminiszter is hasonlóan bizakodó hangot ütött meg a görög válság lehetséges következményeiről a múlt héten tett nyilatkozatában.

Hangsúlyozta: Lengyelországot stabil költségvetési helyzete megvédi a görög pénzügyi válság következményeitől, már csak azért is, mert a lengyel szuverén kötvények befektetői között egyre nagyobb arányban vesznek részt ázsiai, európai és amerikai jegybankok.

"A lengyel pénzügyi szektor és a költségvetés is teljességgel biztonságban van" - jelentette ki Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök hétfőn a jegybank kormányzójával, a pénzügyminiszterrel és a külügyminiszterrel folytatott egyeztetést követően. A lengyel gazdasági növekedés stabil alapokra épül, kiegyensúlyozott és főként a belső fogyasztásra támaszkodik - mutatott rá a miniszterelnök.

Az ország számára biztonságot jelent megfelelő nagyságú devizatartaléka is, valamint az a 60 milliárd zloty likvid tartalék, aminek egy tizede felett a pénzügyminisztérium rendelkezik - hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.