brusszel


Bosznia az Iszlám Állam legújabb célpontja

Figyelő Online
2015.06.26  09:56   
mail
nyomtatás
Magas munkanélküliség a fiatalok között, etnikai feszültségek, politikai bénultság - ezek azok az okok, amelyek miatt a dzsihádiszták könnyen Szíriába csábítják a fiatalokat. A helyzet tovább súlyosbodhat, hiszen a terroristák egyre közelebb jutnak Európához - írja a Guardian.
Az Iszlám Állam (ISIS) már Boszniában toboroz fegyvereseket, sőt, már terrortámadásokat is terveznek a térségbe. Bár nem sikerült sok fiatalt toborozniuk, a nyugati fővárosokban attól tartanak a diplomaták, hogy a rossz gazdasági helyzet és az etnikai feszültségek miatt a későbbiekben sokkal többen csatlakoznak majd a terrorszervezethez.

Az ISIS ebben a hónapban már készített egy új toborzó videót, amelyben a Balkánon élő (főként boszniai és hercegovinai) fiatalokat célozzák meg. A 20 perces filmben - amely a „Honour is in Jihad" címmel jelent meg - olyan boszniaiak szólalnak meg, akik az ISIS fegyvereseiként harcolnak. Arra szólítják fel honfitársaikat, hogy csatlakozzanak a háborúhoz Szíriában vagy a szülőföldjükön támadják meg az „iszlám ellenségeit".

„Ha tehetitek, rakjatok robbanószert az autójuk alá, a házaikba, mindenhova. Vagy rakjatok mérget az italukba és az ételükbe. Öljétek meg őket, bárhol is vagytok" - mondta a Salahuddin al-Bosni álnevet viselő szereplő. A videóban ezen kívül idilli képek mutatják be a fegyveresek életét: a terroristák vidáman élvezik szabadnapjukat a családjukkal, miközben a jutalomba kapott autókkal dicsekednek.

Az egyik legújabb, dzsiháddal foglalkozó szervezet így ír a jelenségről: „Az Irakból és Szíriából hazatérő külföldi fegyveresek - akik harcedzettek, ügyesen bánnak a fegyverekkel és a robbanószerekkel, valamint radikális ideológiát követnek - nemcsak Boszniára és Hercegovinára jelentenek veszélyt, hanem az egész régióra".

Egy másik jelentés szerint 2013 és 2014 között 156 boszniai férfi és 36 nő utazott Szíriába, s magukkal vittek 23 gyereket is. Végül 48 férfi és 3 nő tért vissza januárban a térségbe. A szarajevói egyetemen tanító professzor, Vlado Azinović szerint Bosznia még nem tudja megfelelően kezelni a terrorveszélyt. „Nem csinálunk semmit, csak megfigyeljük a helyzetet" - mondta a professzor.

A nyugati kormányok képviselői szerint a boszniai hírszerzési és biztonsági ügynökségeknek a szervezeti problémák ellenére meg kell küzdeniük a veszéllyel. A nyugati szakértők inkább attól tartanak, hogy veszélyt jelentő személyek száma nagyon gyorsan megemelkedik a gazdasági és a társadalmi problémák miatt.
Ebben az évben egy személy halt meg terrorcselekményben: április 27-én egy 24 éves férfi a helyi rendőrségen tüzet nyitott. Két embert megsebesített, egyet pedig megölt, mielőtt magával is végzett.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200