brusszel


Hány embert öltek meg a terroristák 2014-ben?

Figyelő Online
2015.06.26  10:03   
mail
nyomtatás
Több, mint 30 ezren estek áldozatul a terroristáknak a tavalyi évben a Foreign Policy beszámolója szerint.
A terror elleni küzdelem egyre inkább fokozódott az elmúlt években. Az USA Külügyminisztériumának terrorizmusról szóló éves jelentése szerint tavaly világszerte növekedett a terrortámadásban meghaltak, illetve a sérültek száma is. Összesen hányan vesztették életüket a terroristák miatt? A szám megdöbbentő: 32 727-en.

A jelentés szerint a terrorista szervezetek aktivitása is átalakult: az al Qaeda helyett már a Iszlám Állam jelenti a legnagyobb veszélyt. A beszámolóból kiderül, hogy mi jelenleg az Obama-adminisztráció legnagyobb stratégiai és politikai kihívása: a Fehér ház az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy leszámoljon az al Qaedaval és megölje Oszama bin Ladent. A jelentés szerint azonban a terrortámadásokat nem sikerült megakadályozni, sőt, növekedett a számuk.

A Külügyminisztériumot több kritika is érte, hogy nem sikeres a terrorizmus elleni küzdelem napjainkba. Tina Kaidanow, a Fehér ház terrorizmus elleni küzdelem egyik vezetője szerint nem elég csupán a számokat nézni, ugyanis „ezek nem mondják el az egész történetet. Jelenleg már más területeken zajlanak a konfliktusok. Azonban tény, hogy a támadások sokkal kegyetlenebbé váltak, emiatt növekedett meg az áldozatok száma".

A jelentésből kiderül, hogy a 2013-as évhez képest 35 százalékkal emelkedett a támadások száma. Az áldozatok száma pedig 81 százalékkal növekedett. A legkegyetlenebb támadások azonban még mindig csak néhány államot sújtanak: a terroristák leginkább Irakot, Pakisztánt, Indiát, Nigériát érintik. A legtöbben Irakban, Nigériában, Afganisztánban, Pakisztánban és Szíriában haltak meg a terrorizmus miatt.
Összességében 13 463 terrortámadást jegyeztek fel. A halálos áldozatok száma azért volt ilyen magas, mivel egyre nagyobbak a merényletek: 2014-ben 20 olyan támadás is volt, amiben több, mint százan életüket vesztették (2013-ban csak kettő ilyen támadás történt).

Az emberrablások és a túszejtések tekintetében is rekord-év volt a tavalyi, 4900 embert ejtettek foglyul; ez a tavalyi adat háromszorosa. A túszejtések csupán néhány országban voltak kifejezetten jellemzőek, az elraboltak száma azért növekedett, mivel sokkal nagyobb akciókat hajtottak végre a terroristák. Ilyen volt például a nigériai lányok elrablása.

A legtöbb terrortámadás Irakban történt, és ebben az országban haltak meg a legtöbben - 10 ezren - a terrorista akciók miatt. Ezt az okozta, hogy az Iszlám Állam egyre inkább elterjedt az országban. Az év során 160 napon történt valamilyen terrorakció Irakban.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200