brusszel


Ők szívnák meg legjobban a görög csődöt

Figyelő Online
2015.06.28  15:09   
mail
nyomtatás
Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép- és kelet-európai térségen belül Bulgária szenvedné meg a leginkább a Grexitet, vagyis Görögország esetleges kényszerű távozását az euróövezetből.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai pénteken ismertetett tanulmányukban kimutatták, hogy a Grexit járványhatásának két fő lehetséges terjedési útvonala, a külkereskedelem és a pénzügyi kapcsolatrendszer egyaránt Bulgáriát fenyegeti a legnagyobb mértékben.

A ház számításai szerint a Görögországba irányuló bolgár export a bolgár hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékával egyenlő, Magyarország esetében ugyanakkor ez az arány nem éri el fél százalékot sem. A bolgár bankrendszer görögországi kitettsége a bolgár GDP-érték 19 százaléka, a többi térségi gazdaságban viszont zéró és 0,1 százalék közötti ez a ráta.

A fő veszély itt az, hogy ha Görögország tőkekorlátozásokat vezet be és/vagy elhagyja az euróövezetet, akkor a görög anyabankok nem tudnák fenntartani érdekeltségeik finanszírozását, ami a görög bankérdekeltségek piacain - jelen esetben Bulgáriában - a hitelellátás megroppanását okozhatja - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint a közép- és kelet-európai EU-térség többi gazdaságát közvetett módon fenyegetné a Grexit-járvány, akkor, ha a görög eurótagság megszűnése pénzügyi stresszhelyzetet okozna az euróövezet nyugat-európai gazdaságaiban. A nyugati euróövezeti gazdaságokkal ugyanis a felzárkózó európai térség külkereskedelmi és pénzügyi kapcsolatai is igen jelentősek: a régió euróövezeti exportja a keleti EU-gazdaságok GDP-értékének 20-50 százaléka között mozog, és a banki kapcsolatok is igen mélyek.

A Capital Economics londoni elemzői szerint így, ha a Grexit az euróövezet egészében pénzügyi stresszt és gyengébb növekedést okoz, azt Közép- és Délkelet-Európa legtöbb gazdasága is keményen megszenvedné.

A ház szerint emellett középtávú következmények is lehetnek, ha a Grexit a szélesebb értelemben vett európai integrációs folyamatot is megkérdőjelezi, mivel ez hatással lehet a felzárkózó európai térségbe irányuló külföldi befektetésekre.

Más nagy londoni házak szerint is komoly bizalmi következményei lennének, ha Görögországnak távoznia kellene a valutaunióból. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a lehetséges görög fejleményekről összeállított legutóbbi részletes helyzetértékelésében hangsúlyozta: az euróövezetet a tagság visszafordíthatatlanságának vélelmére alapozva alkották meg, és az e visszafordíthatatlanságba vetett hit az egész rendszer legfőbb erőssége. Éppen ezért Görögország távozása esetén a legnagyobb veszélyt a bizalmi sokk okozná.

Ha egy ország kilépne az euróövezetből, az megmutatná, hogy a súlyos mértékű, kíméletlenül betartatott belső kiigazítási folyamatnak van alternatívája, és ez meggyengítheti a bármi áron végrehajtandó kiigazítás melletti politikai elkötelezettséget. Ezt a befektetők is tudnák, és az ennek nyomán szélesedő befektetői kockázatkerülés növelné annak a rizikóját is, hogy a nagy adósságteherrel küszködő euróövezeti szuverén adósok elveszítik tőkepiaci hozzáférésüket - hangsúlyozták a Moody's londoni elemzői.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.