brusszel


Wikipédia a könyvespolcon - Álom printben

Figyelő Online - Kapelner Zsolt
2015.06.30  10:14   
mail
nyomtatás
A Wikipédia napjaink legnagyobb ütemben fejlődő tudástára, amelyhez bárki szabadon hozzáférhet az interneten keresztül. Mostantól viszont a nyomtatott könyv szerelmesei kezükbe is vehetik a gigantikus enciklopédiát, és úgy forgathatják azt, mint bármely más könyvet. A New York-i művész Michael Mandiberg évek óta igyekszik kinyomtatni az oldal több mint 11 millió szócikkét. Tervét hamarosan sikerül is kiviteleznie.
Mandiberg, aki hosszú ideje lelkes szerzője és szerkesztője a Wikipédiának, 2009 óta dolgozik azon, hogy kidolgozza a módszert, amellyel a hatalmas adathalmazt átültetheti nyomtatott formába. Jelenlegi elképzelése szerint az összes angol nyelvű szócikket mintegy 7600 kötetben adná ki, amelyet félmillió dollárért árusítana.


A hatalmas könyvfolyam első 91 kötete csak a tartalomjegyzéket ölelné fel, amely a „!" című szócikktől kezdve közel 11,5 millió bejegyzést tartalmazna. Mandiberg szinten szeretné belefoglalni a kötetekbe a Wikipédia szerzőinek nevét is. Ez a felsorolás 36 kötetet tenne ki, és mintegy 7,5 millió nevet tartalmazna, akik hozzájárultak az enciklopédia létrehozásához.

A nyomtatott verzió köteteit egy program automatikusan készíti el, majd a létrejött 11 GB méretű fájlt feltölti a Lulu.com-ra, egy olyan honlapra, ahol egyszeri nyomtatási megrendeléseket lehet tenni. A feltöltést, amely június 24-én kezdődött és majd' két hétig tart, élőben közvetítik a New York-i Denny Galériában, ahol a projekt saját kiállítást kapott. A kiállító terem falait az első 1980 kötet gerincének képével tapétázták ki. Ezen kívül több mint száz valóságos kötet is megtekinthető a helyszínen.


Bár Mandiberg elismeri, hogy vállalkozása némiképp hiábavaló - miért olvasná valaki papíron a Wikipédiát, ha egyszer elérhető az interneten is -, ám épp ebben látja a projekt költőiségét, művészi értékét. Nem ez az első nagyszabású online projekt, amellyel a művész kísérletezik. 2001-ben a művész létrehozott egy honlapot, amelyen kiárusította minden vagyontárgyát a számítógépétől kezdve félig használt fogkrémjéig. A felkínált mintegy 500 tárgy nagyjából egyharmada el is kelt.

Az angol nyelvű Wikipédia kinyomtatása után Mandiberg azt tervezi, hogy újrakezdi a projektet egy másik nyelven.
Kapcsolódó cikkek
The Hindu
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.