brusszel


Amerika épp mindenkit magával ránt

Figyelő Online
2015.07.01  09:09   
mail
nyomtatás
Az amerikai gazdaság váratlanul gyenge első negyedévi teljesítménye valószínűleg visszafogja idén a világgazdaság egészének növekedését is - jósolta kedden Londonban ismertetett negyedéves globális előrejelzésében a Fitch Ratings.
A nemzetközi hitelminősítő a 23 oldalas új prognózisban 2015-re 2,2 százalékos, jövőre és 2017-ben egyaránt 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol az Egyesült Államokban.

A Fitch az idei amerikai növekedési előrejelzését 0,9 százalékponttal, a jövő évit 0,5 százalékponttal rontotta a márciusban összeállított előző prognózisához képest. A 2017-re szóló becslés most jelent meg először a hitelminősítő előrejelzésében.

A Fitch Ratings londoni elemzői mindezek alapján az idén - piaci árfolyamon számolva - 2,4 százalékos világgazdasági növekedést várnak, 0,3 százalékponttal lassabbat a márciusi előrejelzésben szereplőnél.

A cég jövőre változatlanul 2,9 százalékos, 2017-re - új előrejelzésként - 2,8 százalékos globális GDP-bővülést valószínűsít.

A Fitch londoni elemzői szerint az általuk 2016-ra várt gyorsulás egyik tényezője az a várakozásuk, hogy Brazília és Oroszország kilábal a recesszióból, bár e kilábalás a hitelminősítő szerint is vérszegény lendületű lesz.

A ház Oroszországban az idén 3,5 százalékos, Brazíliában másfél százalékos visszaesést, jövőre ugyanakkor 1,0 százalékos, illetve 0,7 százalékos GDP-növekedést jósol.

Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak jóval komorabb prognózisokat tartanak érvényben, ráadásul van a Cityben olyan előrejelzés is, amely kétévi orosz recessziót valószínűsít.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy az idei év egészében az orosz GDP-érték 5 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 1,5 százalék körüli ütemben bővül.

A Fitch Ratings kedden ismertetett globális előrejelzése az euróövezetben - alapeseti forgatókönyvként - 1,6 százalék körüli átlagos éves növekedést valószínűsít a 2015-2017-es időszakra. A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy megnőtt a kockázata a viharos körülmények között végbemenő Grexitnek - vagyis Görögország távozásának az euróövezetből -, és ez lefelé ható kockázatokkal terheli az euróövezet növekedési kilátásait is.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's - amely a héten leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású államadós-besorolását - a lépéshez fűzött elemzésében közölte: megítélése szerint most már 50 százalék körüli az esélye annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.