brusszel


Folytatódik a rémálom!

Figyelő Online - Brückner Gergely
2015.07.01  16:38   
mail
nyomtatás
Felsorolni is döbbenetes, hogy mi mindent kell kiállnia a Buda-Cash Brókerház klienseinek! Az ügyfelek továbbra sem kapják meg a jogos tulajdonukat képező értékpapírjaik és pénzeszközeik többségét, amivel súlyos kár éri őket.
A magyar politika először azzal alázta meg őket, hogy egy hasonló brókerbalhéban, a Quaestor esetében egyedi kártalanítást dolgozott ki a károsultaknak, a Buda-Cash ügyfeleket az út szélén hagyta. Ők sokáig egy olyan jogszabályra vártak, amely kezeli a vagyonelemek kiosztását, ha azok nem állnak hiánytalanul rendelkezésre.

A nehezen értelmezhető szövegű jogszabály július 3-tól hatályba lép, de ez is komoly vagyonvesztést jelenthet sokaknak. A külföldi értékpapírokkal rendelkezők papírjai ugyan szintén megvannak, de ők azért nem jutnak az értékpapírjaikhoz, mert a letétkezelő Saxo Bank nem közvetlenül az ügyfelekkel, hanem csak a Buda-Cash-sel áll kapcsolatban, ők pedig pereskednek, ezért - vélhetően jogtalanul - a dán cég sem adja ki a magyar részvénytulajdonosok értékpapírjait.

A felszámoló, illetve az őt tulajdonló jegybank kevés tájékoztatást ad, és a Figyelő által látott kimutatások alapján kijelenthetjük, hogy egyes ügyfelek vagyona érthetetlen módon mégis fogy, például azért, mert később lejáró állampapírokat váltottak vissza, miközben az ellenérték nem folyt be hiánytalanul az ügyfélhez. Emiatt egyre több a feljelentés. Ezekbe is betekinthettünk!

A Buda-Cash ügye azért különbözik jelentősen a Quaestor és a Hungária esetétől, mert az utóbbiaknál azonnal fellehető és kiadható ügyfélvagyon lényegében nincs, a BC-nél viszont mintegy 68 milliárd forint most is rendelkezésre áll. Legalábbis ezt a tájékoztatást adta korábban a fővárosi főügyész.

A felszámoló gyors és törvényes eljárása kellett volna ahhoz, hogy az ügyfelek legalább vagyonuk egy részéhez hozzájussanak már februárban vagy márciusban. A késedelem miatt sok ügyfélnél nehezen helyrehozható kárt szenvedett el már eddig is. Részletek a hetilap friss, ropogós számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200