brusszel


Orbán kedvenc csapatának rejtélyes milliárdjai

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2015.07.02  10:40   frissítve: 2015.07.02 11:07
mail
nyomtatás
Valaki 3 milliárdot fizetett egy vagyontalan, bevétel nélküli, évek óta veszteséget halmozó cég ötödéért.
Tanulságos üzleti modellel rejtették el évekig a Videoton FC többmilliárdos veszteségeit. A hiányt tulajdonképpen egyszerűen egy másik cégbe tolták át, elkerülve ezzel a csapat élvonalból történő kizárást. Az anyacéget már a kényszertörlés réme fenyegette, amikor 2013-ban hirtelen valaki milliárdokat tolt a vállalatba egy igencsak érdekes tranzakció keretében.

Azt, hogy ki, egyértelműen nem lehet megállapítani, de alapvetően két lehetőség van. A nagylelkű befektető vagy a többségi tulajdonos Garancsi István volt, akinek a MET üzlet csak ebben az évben 5,6 milliárdos osztalékot hozott (pont egy olyan cégen keresztül, amely közvetve a Vidit is birtokolja), vagy Pap Géza, aki pedig szintén egy vállalatával, az Advoil Zrt-vel, épp ekkor szállt be a csapatba.



A Figyelő kutatásai szerint ez utóbbi tűnik valószínűbbnek, ami viszont felvet néhány kérdést. Ez esetben ugyanis az olaj és gázipari tervező vállalat, az Olajterv révén milliárdossá lett Pap Géza egy mindössze 20 százalékos pakettet szerzett 3 milliárdért egy vagyontalan, bevétel nélküli, évek óta veszteséget halmozó cégben. Ennek megfelelően egyébként az Advoil Zrt. - és ez az, ami egyértelműen arra utal, hogy innen érkeztek a milliárdok - nagy valószínűség szerint nem is ezen az összegen tartja nyílván könyveiben a céget. A tranzakció évében ugyanis a cég elszámolt egy 2,92 milliárd forintos értékvesztést is.

Bár egyértelműen a beszámolókból nem derül ki, hogy ez mihez köthető, és az ezt firtató kérdésünkre Pap Géza sem kívánt válaszolni, az összegek hasonlóságából nagyon úgy tűnik, hogy a tőkeemelést követően egyből le is értékelték a megszerzett részesedést. Azaz az Advoil 3 milliárdot fizetett egy papíron is legfeljebb néhány 10 milliót érő, de inkább teljesen értéktelen üzletrészért. Jogszerűen ugyan, de üzleti szempontból érthetetlen módon.

További részletek és összeállítás a magyar sport 10 legnagyobb befektetőjéről a Figyelő eheti számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.