brusszel


Pluszpénz a nyugdíjasoknak? - Jövőre változik a rendszer

Figyelő Online
2015.07.02  12:10   
mail
nyomtatás
A nyugdíjasok járandósága legfeljebb a kormány által számított infláció mértékével, azaz 1,6 százalékkal emelkedik 2016-ban - írja a Népszabadság.
A lap szerint az Orbán-kormány előző ciklusában meghozott törvénymódosítás értelmében mindig a következő évi becsült (tehát nem a valódi) inflá­cióhoz igazítják a nyugdíjemelést. Ha az év második felében kiderül, hogy a pénzromlás üteme nagyobb, mint az előrejelzés, akkor visszamenőlegesen kifizetik a különbözetet. A lényeg, hogy a nyugdíjak reál­értéke nem romolhat. Viszont nőhet, ha a kormány - ahogy az előző években rendszeresen - túltervezi az inflá­ciót.

Így történt 2013-ban, amikor a kabinet 5,2 százalékot emelt, ennek harmada volt a tényleges infláció, a nyugdíjak reálértéke tehát jelentősen emelkedett. Akárcsak tavaly, amikor 2,4 százalékot adtak, ehhez képest az árak 0,2 százalékkal csökkentek - írja a lap.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.