brusszel


A görög miniszterelnök új tervet nyújt be az euózóna-csúcs résztvevőinek

Figyelő Online
2015.07.07  13:21   
mail
nyomtatás
A görög miniszterelnök, Alexis Ciprasz várhatóan új javaslatokat terjeszt a rendkívüli eurozóna-csúcs résztvevői elé az országát fenyegető adósság- válság megoldására, írja a BBC.
Hírek szerint a terv egyik eleme a görög adósságállomány 30 százalékos csökkentésére irányuló igény, tekintettel arra, hogy a szavazók vasárnap elutasították a nemzetközi adósságrendezési javaslatot.
Athént arra szólították fel, hogy „komoly" javaslatokat dolgozzon ki, mivel fennáll a veszély, hogy 331 milliárd US dolláros adósságát nem tudja kezelni és csődbe jut.
A görög bankok kedden és szerdán zárva maradnak.

Idegesség és aggodalom

Az eurozóna pénzügyminiszterei kedden délután, az csoport teljes ülését megelőzően találkoznak Brüsszelben.
A BBC athéni tudósítója szerint Alexis Ciprasz vélhetően felkészül arra, hogy a hitelezők több követelését elfogadja. A népszavazás meggyőző eredményén felbátorodva azonban a korábbi megállapodás-tervezet módosítását és számottevő adósságcsökkentést is el szeretne érni.


A megbeszélések központi figurája az új görög pénzügyminiszter, Euclid Tsakalotos lesz, aki hétfőn váltotta a szabad-szájú Yanis Varoufakist.
Euclid Tsakalotos bevallotta, hogy ideges és aggódik a válság miatt, de kijelentette: Görögország megérdemel egy jobb megállapodást.
Németország azonban korábban már óvott attól, hogy Görögország adósságának bármekkora részét feltétel nélkül leírják. Arra hivatkozott, hogy ez kárt okozna a közös valutának.
Sigmar Gabriel, a német gazdasági miniszter kijelentette: „nagyon remélem, hogy a görög kormány - ha újra tárgyalásokat akar kezdeményezni - tudomásul veszi, hogy az euró másik 18 tagországa feltétel nélküli adósság -leírást egyszerűen nem fogadhat el."

Mi lehet a következő lépés ?

Az Európai Központi Bank (ECB) közölte, hogy a jelenlegi szinten fenntartja az összeomlás szélén álló görög bankok szükséghelyzeti likviditási támogatását.

A görög gazdasági miniszter, Georgios Stathakis korábban azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a tárgyalások időigénye miatt az ECB-támogatást még 7-10 napig fenn kell tartani.

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.